Oranjespelen en Obstakel Run 2021

Sport- en speldag voor de Zeelandse jeugd.

Afgelopen dinsdag vierden we Koningsdag. Door de Coronatijd waar we nog steeds in leven anders dan anders, maar eindelijk konden we als Stichting Jeugdbelangen weer iets organiseren voor de jeugd van Zeeland. Met een stralend zonnetje erbij verwelkomden we na een gezondheidscheck ruim 375 kids op het Inka-terrein, waar alle spelen ruim opgezet konden worden.

Vanaf 10.30 uur waren de kinderen van groep 3 t/m 6 welkom. Zij leefden zich uit op de vele luchtkussens op het grote veld. Er werd flink geklommen en geklauterd op de torenhoge luchtkussens, gegleden van de glijbanen en er werden wedstrijdjes gedaan op de stormbaan. De echte durfals liepen over een wiebelbrug op grote hoogte of zwaaiden met een trapeze over een diep gat heen. Naast luchtkussens waren er ook diverse spelen op het veld neergezet, waar kinderen in kleine groepjes neerstreken. Zo was er een groot vier op een rij spel, een voetbalspel, Jenga en nog veel meer. Natuurlijk mocht ook een ouderwets spelletje blikken gooien niet ontbreken op deze Koningsdag! De kinderen van groep 5 en 6 mochten tevens een kortere variant van de obstakelrun lopen. Velen gingen deze uitdaging aan. De tijd ging erg snel voorbij en veel kinderen baalden dan ook dat ze om 12.30 weer naar huis moesten.

Om 13.30 uur was het de beurt aan de kids van groep 7-8 en het voortgezet onderwijs klas 1 t/m 3. De kinderen van groep 7-8 genoten als eerste van de luchtkussens. De jeugd van het voortgezet onderwijs startte met de obstakelrun. Na een uur werden de rollen omgedraaid. Na een goede warming-up van Claudia van Varofit, begonnen de deelnemers aan een tocht van 6km door het Inkabos waarbij zij vele obstakels tegenkwamen. Zo moest er onder andere over een groot wandrek worden geklommen, onder een net door worden gekropen en over een evenwichtsbalk worden gelopen. Ook moesten de kids met een autoband de Nabbegatse berg op, om er vervolgens weer met band vanaf te stormen. Bij het springen over een sloot werden soms wat natte voeten behaald… Op ongeveer de helft van de rit kwamen de kids bij Varofit, waar Luuk op het terrein ook enkele obstakels voor hen had uitgezet. Bij terugkomst finishten de deelnemers door nog een laatste obstakel te trotseren, namelijk de stormbaan. Met enthousiaste, rode en ietwat vermoeide gezichten behaalden alle deelnemers de finish.

Stichting Jeugdbelangen kijkt terug op een mooie sportieve dag voor de jeugd. Wij bedanken in het bijzonder Luuk en Claudia van Rooij van Varofit Zeeland. Bedankt voor jullie enthousiasme en medewerking om de obstakelrun tot een succesvolle activiteit te maken! Daarnaast bedanken we ook alle ouders en kinderen, die zich goed hebben gehouden aan de maatregelen. Tot slot ook dank aan de gemeente, die goed met ons heeft meegedacht in welke mogelijkheden er wel waren, zodat we toch een mooie activiteit volgens alle huidige richtlijnen konden neerzetten. Op naar de volgende activiteit!

 

 

 

Oranjespelen 2019 Verslag

Koningsdag 2019 in Zeeland.. met SJB!

Afgelopen zaterdag vierde ook Zeeland een heus Oranjefeest met Koningsdag. Met wat kleine aanpassingen vanwege het weer, konden alle activiteiten toch doorgang vinden. Stichting Jeugdbelangen Zeeland kijkt terug op een zeer geslaagde Koningsdag 2019!

In de ochtend vond het programma voor de kinderen met een beperking plaats. Zij werden ontvangen door de inmiddels voor hen bekende Grobbebollen en bijbehorend liedje in de kantine van de sporthal. Daarna genoten de kinderen van een speciale theatervoorstelling, waarbij hen de taak wachtte om het verdrietige prinsesje aan het lachen te maken. Op allerlei manieren en met creatieve ideeën van de kinderen zelf, lukte dat uiteindelijk en dat moest gevierd worden met een feestje. Dansen en zingen kunnen ze als de beste. Vervolgens mochten de kinderen met textielstiften een linnen schort, met daarop hun naam, versieren. Ook werden er tattoos gezet en werd er geschminkt. Tussendoor was er nog tijd voor een drankje en een koekje. Daarna werd de grote parachute voor de dag gehaald en dat was een feest op zich. De ouders kregen lamme armen van het op en neer zwaaien met het kleurige doek en de kinderen vonden dat geweldig. Ze renden onder de parachute door, staken hun hoofd door het gat, gooiden ballen in het midden en hielpen zelf mee met zwaaien. Tot slot namen de kinderen afscheid van de Grobbebollen en met een lekkere snoepzak en een tevreden snoetje vertrokken ze aan de hand van hun ouders huiswaarts.

Vlak na de middag vond de vrijmarkt plaats, die druk bezocht werd door kinderen en hun ouders. Doordat de markt overdekt werd, was het voor eenieder ook plezierig om de markt te bezoeken of om zelf achter een kraampje te staan. Dit jaar waren er maar liefst 30 kramen, waarbij er voornamelijk speelgoed verkocht werd. Ook waren er een aantal kinderen die zelf gemaakt lekkers of zelfgemaakte spulletjes verkochten of kraampjes waarbij je middels een loterij iets kon winnen. De prijzen voor de meest originele kramen gingen naar Fleur Verhallen en haar vier vriendinnen die zelfgemaakte ‘sapjes en hapjes’ verkochten en daar nog een mooi lied bij zongen én naar Melle en Loes Stroeken en hun nichtjes die naast de verkoop van speelgoed, ook een loterij hadden, kinderen schminkten en nagels lakten. Kortom, de vrijmarkt was weer een groot succes!

Om 13.00 uur vingen de Oranjespelen aan, waarbij er aan diverse leeftijdsgroepen gedacht was. De peuters en kleuters vermaakten zich buiten in de zandbak, binnen in de sporthal op het luchtkussen of met de vele spelletjes die voor hen georganiseerd waren. Er werden veel vrolijke gezichtjes geschminkt en glittertattoos gezet. De kinderen stonden in de rij om een eigen chipsketting te rijgen of een spekje van de lijn te happen. Er werd wederom flink gebouwd met de grote legoblokken. Ook het ritje op de pony blijft favoriet bij de jonge kids.
De kinderen van groep 3 tot en met 8 mochten zelf een keuze maken uit de spelen die voor hen waren klaargezet. Zo konden ze zich onder andere uitleven op de stormbaan, met een bal een mooi uitgezet voetgolf parcours doorlopen en het spel Angry Birds in het echt naspelen. De durfals konden zich laten zekeren aan een verrijker, waarbij er geprobeerd werd een zo hoog mogelijke stapel van kratten te maken. Ook namen veel kinderen het op tegen de pingpongrobot van tafeltennisvereniging Taflan uit Langenboom, heel erg leuk om te zien hoe enthousiast de kinderen hier van werden! Dit jaar waren er geen prijzen voor de beste/snelste kinderen, maar werd vooral de nadruk gelegd op het sportief en gezellig spelen met elkaar. Middels een bucketlist kon afgestreept worden welke spelen gedaan waren. De kinderen die minimaal 8 spelen gespeeld hadden, gingen aan het einde van de dag met een prijsje naar huis.

Voor de jeugd van 12 tot en met 16 jaar én voor de kinderen uit groep 7 en 8 werd er een levend tafelvoetbaltoernooi georganiseerd. Er namen vijf teams deel, die de hele middag actief tegen elkaar streden. Uiteindelijk ging team FC Verslaanbaar er met de eerste prijs vandoor. Zij mochten met hun team een lekker ijsje gaan eten bij Kijk!

Om 14.30 uur was het tijd voor het officieel moment, de spelen werden daar speciaal even voor stilgelegd zodat iedereen de volle aandacht had. Burgemeester Bakermans richtte zich in zijn praatje tot de speciaal genodigden. Dit jaar kende Zeeland maar liefst zeven gedecoreerden, namelijk meneer en mevrouw van Rossem, meneer van Tiel, meneer van den Berg, mevrouw Snijders, mevrouw van Zuylen en meneer Huvenaars. Hier zijn wij als dorp natuurlijk zeer trots op! Blaaskapel de Bloasbalken zorgde voor de muzikale opluistering. Onder de klanken van het Wilhelmus werd de vlag gehezen door twee meiden onder toeziend oog van de burgemeester.

Natuurlijk was er tijdens het spelen door ook tijd voor wat te drinken en te snoepen. Ook werden de kinderen nog verrast met een ijsje. Op het terras genoten de ouders en andere bezoekers van een drankje en kwam de sfeer er goed in dankzij de vrolijke muziek van DJ Lars, afgewisseld met muziek van de blaaskapel. Om 16.30 uur werd de dag afgesloten. SJB kijkt terug op een zeer geslaagde dag. Dank aan alle kinderen, ouders en andere bezoekers voor jullie komst!

Tot slot nog grote dank aan alle mensen die ons deze dag hebben geholpen. De dames bij de schmink en de glittertattoos, de dames bij de ranja- en snoepkraam, de dames van het theater, de ponybegeleidster en alle andere vrijwilligers voor jullie fantastische hulp! Dank ook aan BBZ voor de vrolijke noot, ijssalon KIJK voor de sponsoring van de prijs, Tafeltennisvereniging Taflan uit Langenboom en Erwin Verkuijlen voor het gebruik van de verreiker.