Oranjespelen 2022 Verslag

Koningsdag 2022 in Zeeland, een feest voor iedereen

“Een feest voor iedereen”… dat was de wens van SJB Zeeland toen in de aanloop naar Koningsdag 2022 bleek dat de maatregelen steeds verder afnamen en we dus publiek konden betrekken bij de activiteit die we reeds aan het organiseren waren. En “een feest voor iedereen”, dat werd het!

Rond 10.15 uur kwamen de eerste kinderen en hun ouders al om hun kleedje neer te leggen met daarop de te verkopen spullen. Er werden zelfs spullen per quad of kruiwagen aangeleverd. Het werd al snel een mooie markt met ruim 30 kleedjes! Rond 11.00 uur druppelden de eerste bezoekers binnen. Het normaal zo rustige Landgoed Nabbegat was door SJB Zeeland voor één dag omgetoverd tot een gezellig feestterrein. Voor iedereen was er genoeg te beleven. Er werd flink gehandeld op de kleedjesmarkt, volop gespeeld op de luchtkussens en gelachen en gekletst onder het genot van een drankje. Ook de kleinsten vermaakten zich prima op het peuter- en kleuterplein, waar zij geschminkt konden worden, konden spekhappen of een chjpsketting rijgen, springen op het luchtkussen of een ritje maken op de pony. Wat een feest! De muziek van DJ Luc en het heerlijke zonnetje erbij maakten het al snel tot een perfecte Koningsdag.

Rond 12.00 uur kon er gepicknickt worden op het terrein. Velen hadden hun eigen picknickmand en kleedje meegenomen en zochten een plekje op het terrein om hun meegebrachte etenswaren op te eten. Ook was er de mogelijkheid om een lekker kopje soep of broodje knak te kopen. Hier werd ook heerlijk van gesmuld!

Tijdens het picknickmoment vond de officiële opening plaats door Burgemeester Paul Rüpp en SJB voorzitter Geert van Rooij. De gedecoreerden werden in het zonnetje gezet. Dit jaar waren dat Jacques Pijnappels en Sybren Reitsma. Gefeliciteerd namens SJB Zeeland met jullie welverdiende lintje! Tot slot heetten ook Wim en Joke Jans de bezoekers welkom op hun Landgoed Nabbegat.

Na de officiële opening ging de OBSTACLE RUN van start. Na een warming-up door Wouter van den Berg was het de beurt aan de kids van groep 3 t/m groep 6. Ook liepen er een aantal dappere kids mee uit groep 1 en 2, samen met een ouder. Er was een route uitgezet van 3,5 km, met onderweg 16 obstakels. Zo moest er een autoband de Nabbegatse berg opgedragen worden, onder een survivalnet getijgerd worden, een grote tractorband ‘omgeflipt’ worden en ook werd er middels een net over de Poel geklommen. Ook waren er onderweg twee puzzels. De kids werd voorafgaand aan de tocht verteld dat zij onderweg borden met fruit zagen hangen, dit moesten ze goed onthouden. Eenmaal aangekomen bij de fruitpost, mochten zij een spiesje maken, maar wél op volgorde van het fruit dat ze onderweg gezien hadden. Bij de tweede puzzel konden de kids een spekje verdienen, nadat zij de juiste code hadden gevonden en daarmee de schatkist openging. Naast een pittige conditionele uitdaging, werden dus ook de hersenen nog even flink gekraakt!
Om 13.00 uur was het de beurt aan de kids van groep 7-8 en het voortgezet onderwijs t/m 15 jaar. Voor hen was de run net iets langer, namelijk 4,5 km, met onderweg 18 obstakels. Ook hier werd flink gestreden. Wat een sportiviteit bij de jeugd van Zeeland!

Alle 216 deelnemers aan de obstakelrun kwamen onderweg langs Varofit, waar ook een parcours voor de deelnemers was uitgezet. Ook dit jaar hebben Luuk en Claudia van Varofit ons weer geholpen bij het organiseren van de run en het bedenken van de obstakels.

Vanaf 13.30 uur kwamen de eerste deelnemers van de obstakelrun terug van de route. Bij de finish ontvingen zij een mooi bandje als aandenken. Ze werden verwelkomd met de vrolijke muziek gespeeld door BBZ.

Rond 14.00 uur kwamen Wim en Joke Jans het landgoed op met hun kudde schapen, begeleid door hun hond. Dit was een waar spektakel om te zien. De kinderen werden hier bij betrokken en genoten zichtbaar van het prachtige gebeuren. De dag werd afgesloten met een loterij voor alle deelnemers aan de obstakelrun én de kleedjesmarkt.

Stichting Jeugdbelangen Zeeland kijkt terug op een zeer geslaagde dag voor de Zeelandse jeugd, ouders, opa’s en oma’s en andere belangstellenden. Wat was het een feest op Landgoed Nabbegat, met alle activiteiten, een drankje aan de bar, muziek door DJ Luc en BBZ en het zonnetje erbij! Wij hebben genoten, hopelijk jullie ook!

Speciaal dank aan: Wim en Joke Jans, Varofit, Wouter van den Berg, Loonbedrijf van de Ven, Noud de Louw, De Herbergier, Meekelenkamp Kunststof Techniek, Henk van den Elzen, Jumbo Eijsermans, BBZ, Bewoners van de Scherpenberg, Martien van Zeeland, Marjon Noijen-Verstegen, Gerike Manders, Marijke en Jo, alle schminkers… en de personen die we onverhoopt vergeten zijn te benoemen. Zonder jullie medewerking hadden we deze dag niet zo kunnen neerzetten. BEDANKT!

 

 

 

Verslag Crazy88 2022

Herfstfestijn 2021 Verslag

Een gezellige 54ste editie van het Herfstfestijn!

In 2020 kon het Herfstfestijn helaas niet doorgaan, maar dit jaar stond het weer met grote letters in de agenda. Wat fijn dat het weer kon doorgaan!! Op woensdag 27 oktober namen 227 kinderen deel aan de Herfstrun, die georganiseerd werd voor groep 1 t/m 5. Daarnaast waren er nog eens 99 deelnemers aan het Fort Boyard spel voor de kinderen uit groep 6 t/m 8. Hiernaast waren er ook veel ouders en jeugd actief als groeps- of spelleiding. Onder het genot van een heerlijk zonnetje werd er heerlijk gespeeld in de Zeelandse straten. Wederom een groot succes dus!

De kinderen uit groep 1 t/m 5 speelden de Herfstrun. De kinderen waren verdeeld over 23 groepen, die samen met hun ouders spelletjes speelden die opgesteld waren op inritten en carports van huizen in de wijk Vlasroot. Vele kinderen brachten een bezoekje aan de waarzegster, de knutselpost en de glittertattoo- en schminkpost. Ook kon er een heerlijk broodje gebakken worden boven een barbecue. Daarnaast was er dit jaar weer een echt mini kinderboerderijtje met kalfjes, cavia’s en konijnen die vele knuffeltjes hebben mogen ontvangen. Ze werden perfect verzorgd door vrijwilligers van Ut Weike en Amarant. In de Vlashoeve werd genoten van een pannenkoek en in de sporthal konden de kinderen zich helemaal uitleven op de opgebouwde hindernisbaan.

Voor de kinderen uit groep 6 t/m 8 was er het gave Ford Boyard spel in de wijk Steenakker. De 99 deelnemers hadden zichzelf opgegeven in groepjes, in totaal 23, die zelfstandig door de wijk liepen. Zij speelden super gave spectaculaire spelen waarmee ze zoveel mogelijk gouden sleutels probeerden te bemachtigen. Er werd flink gestreden bij allerlei uitdagende denk- en doespelletjes. De kabelbaan en het boomklimmen waren weer favoriete activiteiten. Er waren zeer enthousiaste geluiden te horen na een bezoekje aan het formule 1 spel. Ook het laserspel en de escape room waren weer een succes. Een bezoekje aan een heuse ‘Gerrits dome’ maakte de dag compleet!

Rond 15.00 verzamelden alle deelnemers zich op het grote veld bij de sporthal, waar we getuige waren van de finale battle tussen de vier beste teams. Het was ontzettend spannend, maar uiteindelijk gingen ‘Gameboys’ (Nova van Hal, Beau Blommestein en Melle Keuskamp) er met de eerste prijs vandoor. De tweede plek was voor team ‘Ties-Siem-Daan’ (Ties van de Berg, Siem van den Brand en Daan van Melis). Een derde, gedeelde plek was voor ‘De Keepertjes’ (Pepijn Bongers en Jasper van den Elzen) en ‘De Kippies’ (Marlieke van Tiel en Saar Willemsen). Heel goed gedaan allemaal! Alle kinderen gingen met een heerlijke snoepzak én een grote lach weer naar huis. SJB kijkt zeer tevreden terug op deze geweldig geslaagde dag!

Onze dank gaat speciaal uit naar alle mensen die hun garage of carport voor ons beschikbaar stelden. Daarnaast een speciaal woord van dank aan beheer sporthal de Hekel, vrijwilligers van Ut Weike en Amarant, Familie Habraken voor de mooie kalfjes, Het Witte Huis voor de heerlijke soep, Van Tienen voor de bekers en alle (spel)leiding en vrijwilligers die ons deze dag geholpen hebben! Hopelijk tot volgend jaar weer!

Foto’s Herfstfestijn 2021

Inkakamp 2021 Verslag

INKA 2021 ging door!

Wat was het spannend… maar na een jaar waarin veel activiteiten afgelast moesten worden, was het dan eindelijk zover: in goed overleg met de gemeente Landerd mocht INKA 2021 gaan plaatsvinden!
Van maandag 23 augustus tot en met vrijdag 27 augustus genoten bijna 400 kinderen, samen met leiding en vrijwilligers van Stichting Jeugdbelangen, van een spannend, uitdagend, actief en bovenal gezellig INKA-kamp in de bossen van Zeeland. Het 55ste INKA-kamp zorgde weer voor vele blije gezichtjes!

De INKA-week
Op maandagochtend stonden veel kinderen om negen uur al te popelen op het Van Kilsdonkplein. Om half tien fietsen we in een grote stoet naar het INKA-bos. Daar werd meteen enthousiast begonnen met het bouwen van een echte indianenwigwam. Dit jaar konden we eindelijk de nieuwe tentzeilen gebruiken, die al een jaar lagen te wachten. Er werden hele mooie creaties gemaakt! Ook werd er al een begin gemaakt met het maken van de tuintjes bij de wigwam, die we iedere dag mooier zagen worden. Er werden paadjes aangelegd, vijvertjes gegraven en met vlaggetjes werden de tuintjes versierd. Wat een feestje om door dit ‘dorpje’ van wigwams te lopen.

Naast het bouwen van de wigwams, werd er ook volop gespeeld. Op maandag werd er fanatiek gestreden op het grote veld. Op dinsdag en donderdag vonden de survival- en prairietocht plaats, waarbij de kinderen een route door het bos liepen en daarbij allerlei gave spelen tegenkwamen. Met de eigen groep werd er fanatiek gespeeld om zoveel mogelijk punten te behalen bij elk spel. Daarnaast genoten de kinderen van de waterglijbaan op de Nabbegatse berg, wat een pret daar! De echte durfals tokkelden vanaf een hoge toren over een poel heen of klommen in een hoge boom op het dorpsplein. Een bezoekje aan de prachtige thematent mocht natuurlijk ook niet ontbreken. Op woensdag genoten de kinderen van de Meerkamp. Het was heerlijk weer, wat een feest was dat! Het buikglijden bij het levend sjoelen, maar ook het glijden door het halfpipe luchtkussen was favoriet bij de kids. Maar ook een duik in het zwembad mocht niet ontbreken. Wat boften we toch met het mooie weer!

Op donderdagavond overnachten de kinderen van groep 7 en 8 op het INKA-terrein. Naast het reguliere programma, speelden de oudste kinderen deze week het ‘Wie is de Mol?’ spel. In totaal waren er 8 molgroepen van ongeveer 10-12 kinderen, waarbij in elke groep een mol benoemd was. Voor de kinderen was het gedurende de week een uitdaging om tijdens de spelen erachter te komen wie in hun groep de mol was. De hele week werd er goed gemold door de mollen, de kinderen noteerden alle verdachte dingen in hun molboekje en aan het einde van de dag werd er flink gestemd op groepsgenoten. Op donderdagavond werd het laatste spel gespeeld, waarna de mollen zich bekend maakten. Ook genoten de kids deze avond van diverse workshops. Bij de workshop van ’t Werkhuis werden sleutelhangers geknutseld en hout bewerkt. De kids konden zich tevens uitleven bij een slagwerkworkshop van Arno van Ras, of bij de workshop kickboksen van Roy van Deijne en Nicole Ruijs. Ook werd er een heuse flashmob ingestudeerd, waarmee de overige kinderen op vrijdagochtend werden verrast. De avond werd afgesloten met een ‘jongens tegen de meiden’ quiz en een geweldige disco! Wat een feest was het met deze overnachters!

Na vier mooie speeldagen met een lekker zonnetje erbij, sloten we de laatste dag af met wat druppels regen. Dit mocht de pret echter niet drukken. We genoten van een spectaculaire afsluiting van de rode draad op het Nabbegat, waarbij de steunberinnen in actie kwamen, omdat de steunberen lang op zich lieten wachten. Wat een spektakel! Uiteindelijk schoten de steunberen ook nog te hulp, zodat de cowboys echt te grazen konden worden genomen. Geert kreeg het medicijn toegediend, waardoor zijn vlekken verdwenen en hij weer bij zinnen kwam. Hij beloofde het INKA-kamp niet te verkopen aan de cowboys, zoals hij eerder die week wel gezegd had. Gelukkig, volgend jaar kunnen we dus gewoon weer een INKA-kamp organiseren in ons eigen INKA-bos. Dat vonden we wel een feestje waard! Eenmaal terug op het dorpsplein, genoten we dan ook van een supergaaf feestje van DJ Blij-win. Daarna keerde iedereen opgelucht, tevreden, her en der wat vermoeid, maar vooral met heel veel mooie herinneringen weer naar huis. Wat een topweek hebben we gehad!

Kleuters
De kleuters hadden gedurende de week hun eigen programma. Ze speelden volop in hun eigen kleutertuin met daarin een grote tipitent. Ze knutselden een mooie ketting met daaraan hun naam, maar ook maakten ze een oliefles en mooie dromenvangers. De indianen en cowboys brachten een bezoekje aan de kleutertuin, maar ook zijn we gaan kijken toen ze zich omkleden. Wat fijn om te zien dat die enge cowboys ‘gewone’ inwoners van Zeeland zijn. Dat nam veel spanning weg!
Op dinsdag genoten de kleuters van een ritje op een heuse eenhoorn pony. Wat een mooi paardje was dat toch! Ook konden ze een stoer ritje maken op de grote quad. Stralende koppies deze middag! Gedurende de week genoten de jongste deelnemers ook van enkele activiteiten van de ‘grote’ kinderen. Zo gleden ze van de Nabbegatse berg, klommen gezekerd in een harnas in een hoge boom en gleden in een band van de halfpipe. Ook genoten ze van een eigen kleuterdisco. Samen met de enthousiaste kleuterleiding hebben ze er een mooi feestje van gemaakt!
Ouders, wisten jullie dat jullie peuters en kleuters vanaf 3 jaar al mee mogen doen met deze groep, mits jullie zelf aanwezig zijn als leiding op het INKA-kamp? Vanaf het moment dat ze naar groep 3 gaan, mogen ze meedoen met de grote kids, maar daarvoor kunnen ze dus al enkele jaren deelnemen aan de kleutergroep. Is jouw kind er volgend jaar ook bij?! (en jij dus ook? ).

Bijzondere kids
Naast de kleuters, genoten ook de bijzondere kinderen van een mooie dinsdag op Inka. Nadat de Grobbebollen de kids welkom hadden geheten, werd er voor de jarige Daan gezongen. Hij genoot zichtbaar van de liedjes en van de kleurige parachute die op hem neer daalde. Daarna konden de kinderen zich helemaal uitleven op het grote ‘leeuwenluchtkussen’. Heel stoer maakten zij een ritje op de grote quad en op de kleine unicorn (ja, ze bestaan écht!). De broodjes knak gingen er goed in. De tijd vloog voorbij en met tevreden snoetjes en een Inka-armbandje, keerden ze huiswaarts, alhoewel het voor sommigen wel moeilijk was om afscheid te nemen van het leeuwenluchtkussen. Dit keer de grote favoriet en een groot succes.

Bezoekersmiddag afgelast
Vanwege de huidige Corona-maatregelen, werd de bezoekersmiddag afgelast. Via onze Instagram- en Facebookpagina gingen we woensdagmiddag live. We zagen dat er veel mensen met ons meekeken. Fijn dat ouders, opa’s en oma’s en andere belangstellenden zo toch even konden meekijken in ons INKA-dorp. Het filmpje werd later ook nog vaak teruggekeken. Voor dit jaar was dit een mooie oplossing, maar volgend jaar hopen wij jullie natuurlijk weer te kunnen verwelkomen!
Burgemeester Bakermans bracht wel nog een bezoekje aan ons en trakteerde namens de gemeente Landerd alle kinderen op een heerlijk ijsje. Heerlijk!

Jubilarissen en afscheid binnen SJB
Tijdens de INKA-week werden Frans Lukassen, Keetie Kremers-van de Hei, Erwin Kremers en Marjon Verstraten-Bongers in het zonnetje gezet. Zij vierden hun 25-jarig jubileum bij Stichting Jeugdbelangen.
Op vrijdag werd er afscheid genomen van SJB-toppers Frans Lukassen, Marcel van den Bogaart en Angela en Joop Klerkx. Wij danken hen voor hun jarenlange inzet!

Dank
Na een jaar waarin veel activiteiten werden afgelast en waarin we zelfs een INKA-kamp hebben moeten missen, waren we zeer dankbaar en verheugd dat we dit jaar wél weer een INKA neer konden zetten. In de aanloop naar INKA toe vond er steeds nauw overleg plaats met de gemeente Landerd. Volgens de huidige richtlijnen werd er een uitgebreid protocol geschreven, waarmee we de toestemming kregen om INKA 2021 door te kunnen laten gaan. Heel veel dank aan de gemeente Landerd, die steeds met ons meedacht in welke mogelijkheden er waren.

Natuurlijk ook heel veel dank aan alle kinderen, dankzij jullie enthousiasme werd het weer een geweldig INKA-kamp! Daarnaast veel dank aan alle leiding. Zonder jullie hulp kan SJB deze week niet mogelijk maken. Wij hopen jullie volgend jaar weer terug te zien! Naast de leiding, willen we ook onze dank uitspreken aan de rode draadspelers en de EHBO.

Daarnaast dank aan alle vrijwillige bijdragen van personen en bedrijven, in welke vorm dan ook. Het is mooi om te zien dat veel Zeelanders en Zeelandse bedrijven SJB een warm hart toedragen en mede mogelijk maken dat deze jeugdvakantieweek op deze manier georganiseerd kan worden voor onze Zeelandse kids!

Speciaal dank aan: Moeschakamp, Hoevento, René van Doren, Pluimveehouderij Cuppen, Tonny van Deijne, Fleuren Fourage, Wim Jans, Ger Bongers, Bouwbedrijf Cornelissen, EP Bergmans, Sander van de Walle, het Witte Huis, ’t Werkhuis, Roy van Deijne en Nicole Ruijs, Arno van Ras, Harmonie Zeelandia, Rien Verstegen, Jan en Haike van den Heuvel, Gerike Manders, Ria en Zoë Derks, Mars Veghel, Camping de Peelrand, Henk en Geert van den Elzen, Noud de Louw, Autoservice Landerd, Loonbedrijf van de Ven, Jumbo Eijsermans, Champignonkwekerij van Dongen, Kledingverhuur Mill, Gusta.nl … en de personen die we onverhoopt vergeten zijn te noemen.

Nogmaals DANK aan eenieder die op zijn of haar manier een steentje heeft bijgedragen aan een onvergetelijk INKA 2021!

Kijk voor hele mooie foto’s van het Inkakamp op onze website www.sjbzeeland.nl (zie: inhoud > activiteiten > INKA-kamp en scroll dan naar beneden voor de albums).

Tot volgend jaar op het 56ste inkakamp!

Jongerenweekend 2021 Verslag

Jongerenweekend 2021

Op vrijdag 10, zaterdag 11 en zondag 12 september vond de 43e editie van het Jongerenweekend plaats. Ditmaal een extra bijzondere editie, omdat niet alleen de 15-jarigen deelnamen, maar ook de 16-jarigen. Het Jongerenweekend voor deze laatste groep moest vorig jaar helaas geannuleerd worden, maar SJB wilde hen deze onvergetelijke herinnering natuurlijk niet onthouden. De jongeren dachten daar gelukkig hetzelfde over, waardoor we dit weekend genoten van twee mooie groepen jongeren, die elk hun eigen programma met hun eigen leeftijdsgroep draaiden.

Op vrijdag werd na de kennismaking gestart met de Energize tocht. Een tocht waarin iedereen elkaar weer even goed leerde kennen. Toen het donker werd, was het tijd voor het nachtspel oftewel..de spokentocht. En wat was het donker en spannend! Er waren veel enge posten, zoals het kerkhof en een heuse operatiekamer. Er werd wat afgegild in het Inkabos… Na dit spektakel werd nog lang genoten van de afterparty met kampvuur.

De zaterdag was zoals andere jaren, de kern van het jongerenweekend. Tijdens de ontmoetingstocht, kregen we het verhaal te horen van mensen wiens leven iets anders dan gemiddeld is verlopen. De verhalen van de personen met bijvoorbeeld een eetstoornis, een gameverslaving, een drugsverslaving of depressie, maakten diepe indruk op de jongeren. Er werden uiteenlopende reacties gehoord op de verhalen. Een dag met blijvende herinneringen. Om alles weer even los te laten werd daarna de strijd tussen de verschillende groepen voortgezet tijdens de vragenloop. Vervolgens was er in de avond voor beide groepen een eigen hypnoseshow, verzorgd door Maarten van den Elzen. Een aantal personen die onder hypnose waren, zorgden voor een geweldig komisch optreden! Na deze show werd er flink gefeest en gedanst op de neon party. DJ Jesse warmde de boel goed op, maar toen DJ Luc aan de beurt was, ging het dak er pas echt af! Geweldig om te zien hoe de jongeren genoten van hun feestje!

Op zondag werd er wat uitgeslapen en dat was geen overbodige luxe na een korte maar gezellige nacht. Na een rustige opstart met een ontbijtje, was het tijd voor de balspelen. Het zonnetje kwam lekker door, dus het was heerlijk op het grote veld. Aan het eind van de ochtend verzorgde de leiding een geweldig muzikaal optreden met een wijze les voor iedereen. Symbool van het jongerenweekend is ‘de ontmoeting’.  Door op een wit shirt bij elkaar een goede eigenschap van de ander of een ervaring van dit weekend te schrijven gaven de jongeren elkaar een blijvende herinnering aan dit prachtige weekend. Ook kregen de jongeren van de organisatie een mooie groepsfoto mee naar huis. Na de middag werd er tijdens de meerkamp flink gestreden om de wellicht beslissende punten. Het bubble voetbal was een groot succes, er werd wat afgelachen terwijl er werd geprobeerd om zoveel mogelijk goals te scoren. Kortom een schitterende dag, een mooie afsluiting van dit weekend!

SJB kijkt, samen met alle jongeren en leiding terug op een super gaaf weekend. Bedankt voor iedereen die hieraan een bijdrage geleverd heeft, in het bijzonder natuurlijk alle jongeren en leiding. Door jullie enthousiasme, inzet, vertrouwen en gezelligheid was het helemaal TOP!

Speciaal dank aan Jannesjan Bergmans, Theo van Deijne, Stefan Emons, Familie Bongers, Inez Meuwissen, Arno en Sjaak van de Loop en natuurlijk dank aan de enthousiaste spoken!

Voor de foto’s van dit weekend zie onze site www.sjbzeeland.nl

foto’s JongerenWeekend 2021

 

 

 

Foto’s Inkakamp 2021 Donderdag overnachting