Inkakamp 2022 Verslag

INKA-kamp 2022, wederom een groot succes!

In de vijfde week van de zomervakantie was het weer zover, het INKA-kamp!
Van maandag 22 augustus tot en met vrijdag 26 augustus genoten zo’n 300 kinderen, samen met leiding en vrijwilligers van Stichting Jeugdbelangen, van een spannend, uitdagend, actief en bovenal gezellig INKA-kamp in de bossen van Zeeland. Het 56ste INKA-kamp zorgde weer voor vele blije gezichtjes!

De INKA-week
Op maandagochtend stonden veel kinderen om negen uur al te popelen op het Van Kilsdonkplein. Om half tien fietsten we in een grote stoet naar het INKA-bos. Daar werd meteen enthousiast begonnen met het bouwen van een echte indianenwigwam. Wat werden er veel mooie creaties gemaakt! Ook werd er al een begin gemaakt met het maken van de tuintjes bij de wigwam, die we iedere dag mooier zagen worden. Er werden paadjes aangelegd, vijvertjes gegraven en met vlaggetjes werden de tuintjes versierd. Wat een feestje om door dit ‘dorpje’ van wigwams te lopen.

Naast het bouwen van de wigwams, werd er ook volop gespeeld. Op maandag werd er fanatiek gestreden op het grote veld. Op dinsdag en donderdag vonden de survival- en prairietocht plaats, waarbij de kinderen een route door het bos liepen en daarbij allerlei gave spelen tegenkwamen. Met de eigen groep werd er fanatiek gespeeld om zoveel mogelijk punten te behalen bij elk spel. Daarnaast genoten de kinderen van de waterglijbaan op de Nabbegatse berg, wat een pret daar! De echte durfals tokkelden vanaf een hoge toren over een poel heen of klommen in een hoge boom op het dorpsplein. Een bezoekje aan de prachtige thematent mocht natuurlijk ook niet ontbreken. Op woensdag genoten de kinderen van de Meerkamp. Het was heerlijk weer, wat een feest was dat! Vanwege het warme weer, bracht de brandweer ook nog even een bezoekje. Zij zorgden voor een veld vol schuim, wat een pret! Ook in het zwembad was het dikke pret, met dit jaar een door de steunberen gemaakte glijbaan! Genieten met dit mooie weer!

Op donderdagavond overnachten de kinderen van groep 7 en 8 op het INKA-terrein. Naast het reguliere programma, speelden de oudste kinderen deze week het ‘Wie is de Mol?’ spel. In totaal waren er 8 molgroepen van ongeveer 10-12 kinderen, waarbij in elke groep een mol benoemd was. Voor de kinderen was het gedurende de week een uitdaging om tijdens de spelen erachter te komen wie in hun groep de mol was. De hele week werd er goed gemold door de mollen, de kinderen noteerden alle verdachte dingen in hun molboekje en aan het einde van de dag werd er flink gestemd op groepsgenoten. Op donderdagavond werd het laatste spel gespeeld, waarna de mollen zich bekend maakten. Ook genoten de kids deze avond van diverse workshops. Bij de workshop van ’t Werkhuis werden eigen stempels gemaakt, waarmee vervolgens een eigen meegebracht shirt versierd werd. De kids konden zich flink uitleven bij een rugbyworkshop. Daarnaast werd er lekker gedanst bij de dansworkshop. Ook werd er in een deel van het bos gelasergamed, wat een vette workshop! Na de workshops werd nog het Jachtspel gespeeld, waarbij de kids in duo’s met portofoons op zoek gingen naar het andere team. Na het Jachtspel werd er lekker wat gedronken en gesnoept in de grote tent, waarna de Mollen werden onthuld. Sem Smits kwam van deze Mollen als beste Mol uit de bus. Hij haalde gedurende de week veel Mollenstreken uit, maar werd nauwelijks verdacht door zijn groepsgenoten. Goed gedaan Sem! Hierna was er tijd voor een quiz en werd er een feestje gevierd. Wat was het gezellig!

Op vrijdag werd het INKA-kamp afgesloten met het vier op een rij spel. Op het grote veld werden er diverse ‘minute to win it’ spelletjes gespeeld, waarna de groepen probeerden om zo vaak mogelijk vier op een rij te halen. Wat werd er fanatiek gestreden en lekker gespeeld! Daarna was het helaas echt tijd om naar huis te gaan en de INKA-week af te sluiten.
Aan het begin van de avond genoot de jeugdleiding van een heerlijk frietje en een snack bij het magazijn van Stichting Jeugdbelangen. De volwassen leiding genoot ’s avonds van een INKA-feestje. Vanwege het mooie weer werd het dit jaar weer een heerlijk feestje in de buitenlucht. Er werd gezellig gekletst aan de ‘bar’, gemaakt van de mooie marktkraampjes die we geschonken hebben gekregen van Hoevento. Ook werd er flink gedanst op de dansvloer. Een mooie afsluiting van een topweek!

Rode draad
Ook dit jaar was er weer een spannende rode draad. Toen we maandag aankwamen op het INKA-kamp, waren de archeologen die eerder een bezoekje brachten op de scholen, al aan het werk. Ze waren op zoek naar schatten en vroegen de kinderen om mee te zoeken. In de middag bleek dat de archeologen twee zandmannetjes gevonden hadden. Ze waren mega enthousiast over hun gave vondst! Op dinsdag was de pers aanwezig op het INKA-kamp. Er werd een persconferentie gehouden, waarbij de archeologen hun vondst toonden aan de vele verslaggevers van onder andere Landerd TV, ’t Rookelijzer en zelfs de Glossy. Er werden veel vragen gesteld, maar er bleef nog veel onduidelijk. De zandmannetjes waarschuwden ons dat we niet verder moesten zoeken, de archeologen vonden echter van wel. Op dinsdagmiddag werden er moddermonsters ontdekt. Op woensdag waren de archeologen in paniek. De archeologen die gisteren in aanraking waren gekomen met de moddermonsters, waren enorm verouderd. Vervolgens kwamen de moddermonsters en namen de zandmannetjes mee de tunnel in. De steunberen zorgen ervoor dat de tunnel goed werd dichtgetimmerd, zodat we de moddermonsters niet meer hoefden te zien. Daarna leek het weer rustig op het INKA-kamp. In de middag bleek niets minder waar… de moddermonsters kwamen uit de tunnel en tot onze schrik waren ook de lieve zandmannetjes moddermonsters geworden. De moddermonsters riepen op tot meer modder. Gelukkig was het erg droog op het INKA-terrein en was er geen modder te bekennen… of… toen het hele dorpsplein ineens veranderde in één grote modderbende, ontstond er veel paniek. Gelukkig kon iedereen snel geëvacueerd worden onder de parachute en werd het dorpsplein afgezet door de steunberen. We zorgden dat we zo ver mogelijk wegbleven van de modder. Op donderdag ontdekten we dat de moddermonsters niet tegen licht en glimmende objecten kunnen. Vervolgens gingen we op zoek naar nog meer glimmende dingen, zodat we konden proberen om de moddermonsters terug te veranderen naar zandmannetjes. Op vrijdag was het dan zover. We gingen met alle kinderen en leiding naar de theaterkuil, met zoveel mogelijk glimmende dingen die de kids vonden in het bos of meenamen vanuit huis. De kleuters hadden hun zelfgemaakte spiegeltjes bij. Daarnaast werden er cd’s, diamanten, munten en andere glimmende dingen meegenomen. Zodra de moddermonsters tevoorschijn kwamen, hielden we deze tegelijkertijd omhoog. De moddermonsters verdwenen in de tunnel en kwamen daar gelukkig allemaal weer uit als lieve zandmannetjes! Wat fijn!

Kleuters
De kleuters hadden gedurende de week hun eigen programma. Ze speelden volop in hun eigen kleutertuin met daarin een grote tipitent. Net als echte archeologen, hakten zij een stuk gips uit en vonden daarin een dinosaurus. De zandmannetjes brachten nog even een bezoekje aan de kleutertuin.
Op dinsdag genoten de kleuters van een ritje op een heuse eenhoorn pony. Wat een mooi paardje was dat toch! Ook konden ze een stoer ritje maken op de grote quad. Stralende koppies deze middag! Gedurende de week genoten de jongste deelnemers ook van enkele activiteiten van de ‘grote’ kinderen. Zo gleden ze van de Nabbegatse berg en sprongen ze op de grote luchtkussens. Op woensdag werden er pannenkoekjes gebakken. Ook was er een heuse kleuterdisco met animatieteam Dide en Suus. De kids hebben genoten! Samen met de kleuterleiding, hebben de kleuters er een topweek van gemaakt!

Ouders, wisten jullie dat jullie peuters en kleuters vanaf 3 jaar al mee mogen doen met deze groep, mits jullie zelf aanwezig zijn als leiding op het INKA-kamp? Vanaf het moment dat ze (na de zomervakantie) naar groep 3 gaan, mogen ze meedoen met de grote kids, maar daarvoor kunnen ze dus al enkele jaren deelnemen aan de kleutergroep. Is jouw kind er volgend jaar ook bij?! (en jij dus ook? ).

Bijzondere kids
Naast de kleuters, genoten ook de bijzondere kinderen van een mooie dinsdag op INKA. De grobbebollen waren weer aanwezig en er werden liedjes gezongen. Daarna konden de kinderen zich helemaal uitleven op het luchtkussen. Heel stoer maakten zij een ritje op de grote quad en op de kleine unicorn (ja, ze bestaan écht!). De pannenkoeken gingen er goed in. De tijd vloog voorbij en met tevreden snoetjes gingen de kids weer naar huis.

Bezoekersmiddag
Voor het eerst sinds 2019 vond de bezoekersmiddag weer plaats. Wat was het fijn om alle ouders, broertjes en zusjes, opa’s en oma’s, familieleden, kennissen en overige belangstellenden weer te kunnen ontvangen. Ieder genoot zichtbaar van de middag. Een speciaal welkom was er voor Burgemeester Paul Rüpp. Wat fijn dat hij een kijkje kwam nemen op ons INKA-kamp! Hij trakteerde ons namens de gemeente Maashorst ook nog op een heerlijk ijsje, erg fijn met het warme weer!

Jubilaris binnen SJB
Tijdens de INKA-week werd Maarten van den Elzen in het zonnetje gezet. Hij vierde zijn 40-jarig jubileum bij Stichting Jeugdbelangen. Ooit begonnen als steunbeer, inmiddels al vele jaren actief als commissielid en in de rol als magazijnbeheerder. Maarten, bedankt voor jouw grote inzet binnen SJB!

Dank
Heel veel dank aan alle kinderen, dankzij jullie enthousiasme werd het weer een geweldig INKA-kamp! Daarnaast veel dank aan alle leiding. Zonder jullie hulp kan SJB deze week niet mogelijk maken. Wij hopen jullie volgend jaar weer terug te zien! Naast de leiding, willen we ook onze dank uitspreken aan de rode draadspelers en de EHBO.

Daarnaast dank aan alle vrijwillige bijdragen van personen en bedrijven, in welke vorm dan ook. Het is mooi om te zien dat veel Zeelanders en Zeelandse bedrijven SJB een warm hart toedragen en mede mogelijk maken dat deze jeugdvakantieweek op deze manier georganiseerd kan worden voor onze Zeelandse kids!

Speciaal dank aan: Moeschakamp, Hoevento, René van Doren, Pluimveehouderij Cuppen, Tonny van Deijne, Fleuren Fourage, Wim en Joke Jans, Ger Bongers, Bouwbedrijf Cornelissen, EP Bergmans, Sander van de Walle, Amarant, ’t Werkhuis, Mavi Gevers namens Octopus rugbyclub Uden, Rien Verstegen, Jan en Haike van den Heuvel, Gerike Manders, Ria en Zoë Derks, Mars Veghel, Camping de Peelrand, Henk en Geert van den Elzen, Noud en Wim de Louw, Eco Mobility Service Landerd, Loonbedrijf van de Ven, Jumbo Eijsermans, Kledingverhuur Mill, Stefan Emons, Compliment, Brandweer Zeeland, Maria en Gonnie, Dide & Suus… en de personen die we onverhoopt vergeten zijn te noemen.

Dank ook aan de pers-crew die op dinsdag ons INKA-kamp wist te vinden en Zeeland daarmee op de kaart heeft gezet! Wat moeten we toch zonder jullie! ;)

Nogmaals DANK aan eenieder die op zijn of haar manier een steentje heeft bijgedragen aan een onvergetelijk INKA 2022!

Kijk voor hele mooie foto’s van het Inkakamp op onze website www.sjbzeeland.nl (zie: inhoud > activiteiten > INKA-kamp en scroll dan naar beneden voor de albums).

Tot volgend jaar op het 57ste inkakamp!

Foto’s Inkakamp 2022 Vrijdag

 

 

 

 

 

 

 

Foto’s Inkakamp 2022 Vrijdag kleuters

 

 

 

 

 

 

 

Foto’s Inkakamp 2022 Donderdag overnachting

 

 

 

 

 

 

 

Foto’s Inkakamp 2022 Donderdag

 

 

 

 

 

 

 

Foto’s Inkakamp 2022 Donderdag kleuters

 

 

 

 

 

 

 

Foto’s Inkakamp 2022 Kleuters portret

 

 

 

 

 

 

 

Foto’s Inkakamp 2022 Groepsfoto’s

 

 

 

 

 

 

 

Foto’s Inkakamp 2022 Woensdag kleuters

 

 

 

 

 

 

 

Foto’s Inkakamp 2022 Woensdag