INKA-kamp 2023, een geweldig mooie week met een leuke nieuwtje vanuit SJB!

In de vijfde week van de zomervakantie was het weer zover, het INKA-kamp!
Van maandag 14 augustus tot en met vrijdag 18 augustus genoten zo’n 370 kinderen, samen met leiding en vrijwilligers van Stichting Jeugdbelangen, van een spannend,  uitdagend, actief en bovenal gezellig INKA-kamp in de bossen van Zeeland. Het 57ste INKA-kamp zorgde weer voor vele blije gezichtjes!

 

De INKA-week

Op maandagochtend stonden veel kinderen om negen uur al te popelen op het Van Kilsdonkplein. Om half tien fietsten we in een grote stoet naar het INKA-bos. Daar werd meteen enthousiast begonnen met het bouwen van een echte indianenwigwam. Wat werden er veel mooie creaties gemaakt! Ook werd er al een begin gemaakt met het maken van de tuintjes bij de wigwam, die we iedere dag mooier zagen worden. Er werden paadjes aangelegd, vijvertjes gegraven en met vlaggetjes werden de tuintjes versierd. Wat een feest om door dit ‘dorpje’ van wigwams te lopen!

Naast het bouwen van de wigwams, werd er ook volop gespeeld. Op maandag werd er fanatiek gestreden op het grote veld. Op dinsdag en donderdag vonden de survival- en prairietocht plaats, waarbij de kinderen een route door het bos liepen en daarbij allerlei gave spelen tegenkwamen. Met de eigen groep werd er fanatiek gespeeld om zoveel mogelijk punten te behalen bij elk spel. Daarnaast genoten de kinderen van de waterglijbaan op de Nabbegatse berg, wat een pret daar! De echte durfals tokkelden vanaf een hoge toren over een poel heen of klommen in een hoge boom op het dorpsplein. Een bezoekje aan de prachtige thematent mocht natuurlijk ook niet ontbreken. Op woensdag genoten de kinderen van de Meerkamp. Het was heerlijk weer, wat een feest was dat! Vanwege het warme weer, bracht de brandweer ook nog even een bezoekje. Zij zorgden voor nog wat extra waterpret! Ook in het zwembad was het groot feest, met wederom een door de steunberen gemaakte glijbaan! Het was 100% genieten met dit mooie weer!

Op donderdagavond overnachtten de kinderen van groep 7 en 8 op het INKA-terrein. Naast het reguliere programma, speelden de oudste kinderen deze week het ‘Wie is de Mol?’ spel. In totaal waren er 8 molgroepen van ongeveer 12-15 kinderen, waarbij in elke groep een mol benoemd was. Voor de kinderen was het gedurende de week een uitdaging om tijdens de spelen erachter te komen wie in hun groep de mol was. De hele week werd er goed gemold door de mollen, de kinderen noteerden alle verdachte dingen in hun molboekje en aan het einde van de dag werd er flink gestemd op groepsgenoten. Op donderdagavond werd het laatste spel gespeeld, waarna de mollen zich bekend maakten. Ook genoten de kids deze avond van diverse workshops. Zo was er een creatieve workshop door Freke van Rooij, een drumworkshop door de slagwerkgroep, een bootcamp begeleid door onze steunberinnen en een workshop Archery attack door Wouter van den Berg en zijn dochters. De kids hebben er ontzettend van genoten.

Na de workshops werd nog het Jachtspel gespeeld, waarbij de kids in duo’s met portofoons op zoek gingen naar het andere team. Na het Jachtspel werd er lekker wat gedronken en gesnoept in de grote tent, waarna de Mollen werden onthuld. Melle Keuskamp kwam van deze Mollen als beste Mol uit de bus. Hij haalde gedurende de week veel Mollenstreken uit, haalde bijna de helft van het verdiende geld weg, maar werd nauwelijks verdacht door zijn groepsgenoten. Goed gedaan Melle! Hierna was er tijd voor de jongens tegen de meiden show en werd er een feestje gevierd. Wat was het gezellig!

Op vrijdag werd het INKA-kamp afgesloten met een heus INKA-festival! De kinderen kregen allemaal een braskaart, waarmee ze op het grote veld allerlei lekkers konden halen. Ook waren er diverse leuke spellen te spelen. De kinderen en hun leiding genoten volop. Het INKA-festival was de kers op de taart van een meer dan geslaagde INKA-week!

Aan het begin van de avond genoot de jeugdleiding van een heerlijk frietje en een snack bij het magazijn van Stichting Jeugdbelangen. De volwassen leiding genoot ’s avonds van een INKA-feestje. Vanwege het mooie weer werd het dit jaar weer een heerlijk feestje in de buitenlucht. Een mooie afsluiting van een topweek!

Rode draad

Ook dit jaar was er weer een spannende rode draad. Toen we maandag aankwamen op het INKA-kamp, stond er een heuse tijdmachine! Ook is er een professor, die laat zien dat hij met deze machine terug in de tijd kan. In de middag wil hij terug komen, maar blijkt hij vast te zitten in het verleden. Op dinsdag hebben we de machine weer aan de praat gekregen en proberen we de professor weer terug te krijgen. Helaas gaat het dan helemaal mis. In plaats van de professor, komen de holbewoners uit de tijdmachine! We gaan op zoek naar gouden dennenappels om de tijdmachine nogmaals te starten. Ook dan gaat het weer mis, als per ongeluk de hendel afbreekt. De holbewoners worden boos. Op woensdag videobellen we nogmaals met de professor. Hij legt ons uit wat de consequenties zijn als de tijdlijn verstoord blijft. In de middag hebben we een plan om te communiceren met de holbewoners. Het lukt bijna, maar toch niet helemaal… de holbewoners raken weer gefrustreerd. Op donderdag komen de holbewoners uit het bos en nemen Kitty Kat mee. We vragen de assistente Loes R. om hulp. Zij vraagt ons om tandwielen te zoeken om de tijdmachine te repareren. Het lukt dan bijna om de tijdmachine helemaal te repareren. De holbewoners hebben echter nog het laatste tandwiel, waardoor het niet gaat lukken. Uiteindelijk stelen de holbewoners zelfs de tijdmachine. Vrijdag hebben de steunberen de tijdmachine gelukkig teruggevonden. Er wordt geprobeerd om de holbewoners te laten luisteren. Uiteindelijk lukt dit en krijgen we de tijdmachine weer aan de praat. De holbewoners gaan weer terug naar hun tijd… en de professor komt weer terug bij ons!

Kleuters

De kleuters hadden gedurende de week hun eigen programma. Ze speelden volop in hun eigen kleutertuin met daarin een grote tipitent. Op maandag werd de week gestart met het maken van hun eigen INKA-shirt. Op dinsdag genoten de kleuters van een ritje op een pony. Wat een mooi paardje was dat toch! Ook konden ze meerijden op de grote quad. Stralende koppies deze middag! Gedurende de week genoten de jongste deelnemers ook van enkele activiteiten van de ‘grote’ kinderen. Zo gleden ze van de Nabbegatse berg en sprongen ze op de grote luchtkussens. Op woensdag werden er pannenkoekjes gebakken. Ook was er een heuse kleuterdisco. De kids hebben genoten! Samen met de kleuterleiding, hebben de kleuters er een topweek van gemaakt!

Ouders, wisten jullie dat jullie peuters en kleuters vanaf 3 jaar al mee mogen doen met deze groep, mits jullie zelf aanwezig zijn als leiding op het INKA-kamp? Vanaf het moment dat ze (na de zomervakantie) naar groep 3 gaan, mogen ze meedoen met de grote kids, maar daarvoor kunnen ze dus al enkele jaren deelnemen aan de kleutergroep. Is jouw kind er volgend jaar ook bij?! (en jij dus ook? J).

Bijzondere kids

Naast de kleuters, genoten ook de bijzondere kinderen van een mooie dinsdag op INKA. De grobbebollen waren weer aanwezig en er werden liedjes gezongen. Daarna konden de kinderen zich helemaal uitleven op het luchtkussen. Heel stoer maakten zij een ritje op de grote quad en op de kleine pony. De pannenkoeken gingen er goed in. De tijd vloog voorbij en met tevreden snoetjes gingen de kids weer naar huis.

 Bezoekersmiddag

Op woensdag vond de bezoekersmiddag weer plaats. Wat was het fijn om alle ouders, broertjes en zusjes, opa’s en oma’s, familieleden, kennissen en overige belangstellenden weer te kunnen ontvangen. Ieder genoot zichtbaar van de middag. Een speciaal welkom was er voor Rianne Donders-de Leest, waarnemend burgemeester. Wat fijn dat zij een kijkje kwam nemen op ons INKA-kamp! Mevrouw Donders trakteerde ons namens de gemeente Maashorst ook nog op een heerlijk ijsje, erg fijn met het warme weer!

MOOI NIEUWS VANUIT SJB

Tijdens de INKA-week heeft Geert van Rooij, huidig voorzitter van SJB, bekend gemaakt dat hij per INKA 2024 zijn taken als voorzitter zal gaan neerleggen. Na een spannende aanloop met bordjes in tuinen en voor caravans, werd op woensdagavond bekend gemaakt dat Carlijn van Dongen het stokje van Geert zal gaan overnemen. Namens heel SJB, nogmaals gefeliciteerd Carlijn!

 Dank

Heel veel dank aan alle kinderen, dankzij jullie enthousiasme werd het weer een geweldig INKA-kamp! Daarnaast veel dank aan alle leiding. Zonder jullie hulp kan SJB deze week niet mogelijk maken. Wij hopen jullie volgend jaar weer terug te zien! Naast de leiding, willen we ook onze dank uitspreken aan de rode draadspelers en de EHBO.

Daarnaast dank aan alle vrijwillige bijdragen van personen en bedrijven, in welke vorm dan ook. Het is mooi om te zien dat veel Zeelanders en Zeelandse bedrijven SJB een warm hart toedragen en mede mogelijk maken dat deze jeugdvakantieweek op deze manier georganiseerd kan worden voor onze Zeelandse kids!

Speciaal dank aan: Gemeente Maashorst en buitendienst gemeente Maashorst, Moeschakamp, Hoevento, René van Doren, Pluimveehouderij Cuppen, Tonny van Deijne, Fleuren Fourage, Wim en Joke Jans, Ger Bongers, Cornelissen aannemingsbedrijf, EP Bergmans, W&R Beveiliging, Jort Tweewielers, Amarant, Wim van Haandel, Tony Bongers, Rien Verstegen, Frans Lukassen en René van Dongen, Gerard van Lieshout en Pieter van Schooten, Eric Zegers, Jeroen Veld Schilderwerken, Fred de Klijn Schilderwerken, Caromi, Gerike Manders, Ria en Zoë Derks, Mars Veghel, Camping de Peelrand, Henk en Geert van den Elzen, Meekelenkamp Parkeervloersystemen BV, Van de Ven keukenbouw, Van Haren installatietechniek, Noud en Wim de Louw, Loonbedrijf van de Ven, Jumbo Eijsermans, Kledingverhuur Mill, Stefan Emons, Compliment, René en Anette van Dongen, Brandweer Zeeland, Maria en Gonnie, Wisse Lukassen, Freke van Rooij, Slagwerkgroep, Wouter van de Berg… en de personen die we onverhoopt vergeten zijn te noemen.

Nogmaals DANK aan eenieder die op zijn of haar manier een steentje heeft bijgedragen aan een onvergetelijk INKA 2023!

Kijk voor hele mooie foto’s van het Inkakamp op onze website www.sjbzeeland.nl (zie: inhoud > activiteiten > INKA-kamp en scroll dan naar beneden voor de albums).

Tot volgend jaar op het 58ste inkakamp!

Vlak voor het INKA-kamp deden we een oproepje voor het inzamelen van LEGO. We hebben al heel veel ontvangen, waarmee de kinderen tijdens het INKA-festival hebben kunnen spelen. Heel veel dank aan alle mensen die al iets gedoneerd hebben aan ons!

Mocht u nog iets van LEGO thuis hebben liggen en daar niets meer mee doen, dan zijn wij daar als SJB heel erg blij mee!