Inkakamp 2022 Verslag

INKA-kamp 2022, wederom een groot succes!

In de vijfde week van de zomervakantie was het weer zover, het INKA-kamp!
Van maandag 22 augustus tot en met vrijdag 26 augustus genoten zo’n 300 kinderen, samen met leiding en vrijwilligers van Stichting Jeugdbelangen, van een spannend, uitdagend, actief en bovenal gezellig INKA-kamp in de bossen van Zeeland. Het 56ste INKA-kamp zorgde weer voor vele blije gezichtjes!

De INKA-week
Op maandagochtend stonden veel kinderen om negen uur al te popelen op het Van Kilsdonkplein. Om half tien fietsten we in een grote stoet naar het INKA-bos. Daar werd meteen enthousiast begonnen met het bouwen van een echte indianenwigwam. Wat werden er veel mooie creaties gemaakt! Ook werd er al een begin gemaakt met het maken van de tuintjes bij de wigwam, die we iedere dag mooier zagen worden. Er werden paadjes aangelegd, vijvertjes gegraven en met vlaggetjes werden de tuintjes versierd. Wat een feestje om door dit ‘dorpje’ van wigwams te lopen.

Naast het bouwen van de wigwams, werd er ook volop gespeeld. Op maandag werd er fanatiek gestreden op het grote veld. Op dinsdag en donderdag vonden de survival- en prairietocht plaats, waarbij de kinderen een route door het bos liepen en daarbij allerlei gave spelen tegenkwamen. Met de eigen groep werd er fanatiek gespeeld om zoveel mogelijk punten te behalen bij elk spel. Daarnaast genoten de kinderen van de waterglijbaan op de Nabbegatse berg, wat een pret daar! De echte durfals tokkelden vanaf een hoge toren over een poel heen of klommen in een hoge boom op het dorpsplein. Een bezoekje aan de prachtige thematent mocht natuurlijk ook niet ontbreken. Op woensdag genoten de kinderen van de Meerkamp. Het was heerlijk weer, wat een feest was dat! Vanwege het warme weer, bracht de brandweer ook nog even een bezoekje. Zij zorgden voor een veld vol schuim, wat een pret! Ook in het zwembad was het dikke pret, met dit jaar een door de steunberen gemaakte glijbaan! Genieten met dit mooie weer!

Op donderdagavond overnachten de kinderen van groep 7 en 8 op het INKA-terrein. Naast het reguliere programma, speelden de oudste kinderen deze week het ‘Wie is de Mol?’ spel. In totaal waren er 8 molgroepen van ongeveer 10-12 kinderen, waarbij in elke groep een mol benoemd was. Voor de kinderen was het gedurende de week een uitdaging om tijdens de spelen erachter te komen wie in hun groep de mol was. De hele week werd er goed gemold door de mollen, de kinderen noteerden alle verdachte dingen in hun molboekje en aan het einde van de dag werd er flink gestemd op groepsgenoten. Op donderdagavond werd het laatste spel gespeeld, waarna de mollen zich bekend maakten. Ook genoten de kids deze avond van diverse workshops. Bij de workshop van ’t Werkhuis werden eigen stempels gemaakt, waarmee vervolgens een eigen meegebracht shirt versierd werd. De kids konden zich flink uitleven bij een rugbyworkshop. Daarnaast werd er lekker gedanst bij de dansworkshop. Ook werd er in een deel van het bos gelasergamed, wat een vette workshop! Na de workshops werd nog het Jachtspel gespeeld, waarbij de kids in duo’s met portofoons op zoek gingen naar het andere team. Na het Jachtspel werd er lekker wat gedronken en gesnoept in de grote tent, waarna de Mollen werden onthuld. Sem Smits kwam van deze Mollen als beste Mol uit de bus. Hij haalde gedurende de week veel Mollenstreken uit, maar werd nauwelijks verdacht door zijn groepsgenoten. Goed gedaan Sem! Hierna was er tijd voor een quiz en werd er een feestje gevierd. Wat was het gezellig!

Op vrijdag werd het INKA-kamp afgesloten met het vier op een rij spel. Op het grote veld werden er diverse ‘minute to win it’ spelletjes gespeeld, waarna de groepen probeerden om zo vaak mogelijk vier op een rij te halen. Wat werd er fanatiek gestreden en lekker gespeeld! Daarna was het helaas echt tijd om naar huis te gaan en de INKA-week af te sluiten.
Aan het begin van de avond genoot de jeugdleiding van een heerlijk frietje en een snack bij het magazijn van Stichting Jeugdbelangen. De volwassen leiding genoot ’s avonds van een INKA-feestje. Vanwege het mooie weer werd het dit jaar weer een heerlijk feestje in de buitenlucht. Er werd gezellig gekletst aan de ‘bar’, gemaakt van de mooie marktkraampjes die we geschonken hebben gekregen van Hoevento. Ook werd er flink gedanst op de dansvloer. Een mooie afsluiting van een topweek!

Rode draad
Ook dit jaar was er weer een spannende rode draad. Toen we maandag aankwamen op het INKA-kamp, waren de archeologen die eerder een bezoekje brachten op de scholen, al aan het werk. Ze waren op zoek naar schatten en vroegen de kinderen om mee te zoeken. In de middag bleek dat de archeologen twee zandmannetjes gevonden hadden. Ze waren mega enthousiast over hun gave vondst! Op dinsdag was de pers aanwezig op het INKA-kamp. Er werd een persconferentie gehouden, waarbij de archeologen hun vondst toonden aan de vele verslaggevers van onder andere Landerd TV, ’t Rookelijzer en zelfs de Glossy. Er werden veel vragen gesteld, maar er bleef nog veel onduidelijk. De zandmannetjes waarschuwden ons dat we niet verder moesten zoeken, de archeologen vonden echter van wel. Op dinsdagmiddag werden er moddermonsters ontdekt. Op woensdag waren de archeologen in paniek. De archeologen die gisteren in aanraking waren gekomen met de moddermonsters, waren enorm verouderd. Vervolgens kwamen de moddermonsters en namen de zandmannetjes mee de tunnel in. De steunberen zorgen ervoor dat de tunnel goed werd dichtgetimmerd, zodat we de moddermonsters niet meer hoefden te zien. Daarna leek het weer rustig op het INKA-kamp. In de middag bleek niets minder waar… de moddermonsters kwamen uit de tunnel en tot onze schrik waren ook de lieve zandmannetjes moddermonsters geworden. De moddermonsters riepen op tot meer modder. Gelukkig was het erg droog op het INKA-terrein en was er geen modder te bekennen… of… toen het hele dorpsplein ineens veranderde in één grote modderbende, ontstond er veel paniek. Gelukkig kon iedereen snel geëvacueerd worden onder de parachute en werd het dorpsplein afgezet door de steunberen. We zorgden dat we zo ver mogelijk wegbleven van de modder. Op donderdag ontdekten we dat de moddermonsters niet tegen licht en glimmende objecten kunnen. Vervolgens gingen we op zoek naar nog meer glimmende dingen, zodat we konden proberen om de moddermonsters terug te veranderen naar zandmannetjes. Op vrijdag was het dan zover. We gingen met alle kinderen en leiding naar de theaterkuil, met zoveel mogelijk glimmende dingen die de kids vonden in het bos of meenamen vanuit huis. De kleuters hadden hun zelfgemaakte spiegeltjes bij. Daarnaast werden er cd’s, diamanten, munten en andere glimmende dingen meegenomen. Zodra de moddermonsters tevoorschijn kwamen, hielden we deze tegelijkertijd omhoog. De moddermonsters verdwenen in de tunnel en kwamen daar gelukkig allemaal weer uit als lieve zandmannetjes! Wat fijn!

Kleuters
De kleuters hadden gedurende de week hun eigen programma. Ze speelden volop in hun eigen kleutertuin met daarin een grote tipitent. Net als echte archeologen, hakten zij een stuk gips uit en vonden daarin een dinosaurus. De zandmannetjes brachten nog even een bezoekje aan de kleutertuin.
Op dinsdag genoten de kleuters van een ritje op een heuse eenhoorn pony. Wat een mooi paardje was dat toch! Ook konden ze een stoer ritje maken op de grote quad. Stralende koppies deze middag! Gedurende de week genoten de jongste deelnemers ook van enkele activiteiten van de ‘grote’ kinderen. Zo gleden ze van de Nabbegatse berg en sprongen ze op de grote luchtkussens. Op woensdag werden er pannenkoekjes gebakken. Ook was er een heuse kleuterdisco met animatieteam Dide en Suus. De kids hebben genoten! Samen met de kleuterleiding, hebben de kleuters er een topweek van gemaakt!

Ouders, wisten jullie dat jullie peuters en kleuters vanaf 3 jaar al mee mogen doen met deze groep, mits jullie zelf aanwezig zijn als leiding op het INKA-kamp? Vanaf het moment dat ze (na de zomervakantie) naar groep 3 gaan, mogen ze meedoen met de grote kids, maar daarvoor kunnen ze dus al enkele jaren deelnemen aan de kleutergroep. Is jouw kind er volgend jaar ook bij?! (en jij dus ook? ).

Bijzondere kids
Naast de kleuters, genoten ook de bijzondere kinderen van een mooie dinsdag op INKA. De grobbebollen waren weer aanwezig en er werden liedjes gezongen. Daarna konden de kinderen zich helemaal uitleven op het luchtkussen. Heel stoer maakten zij een ritje op de grote quad en op de kleine unicorn (ja, ze bestaan écht!). De pannenkoeken gingen er goed in. De tijd vloog voorbij en met tevreden snoetjes gingen de kids weer naar huis.

Bezoekersmiddag
Voor het eerst sinds 2019 vond de bezoekersmiddag weer plaats. Wat was het fijn om alle ouders, broertjes en zusjes, opa’s en oma’s, familieleden, kennissen en overige belangstellenden weer te kunnen ontvangen. Ieder genoot zichtbaar van de middag. Een speciaal welkom was er voor Burgemeester Paul Rüpp. Wat fijn dat hij een kijkje kwam nemen op ons INKA-kamp! Hij trakteerde ons namens de gemeente Maashorst ook nog op een heerlijk ijsje, erg fijn met het warme weer!

Jubilaris binnen SJB
Tijdens de INKA-week werd Maarten van den Elzen in het zonnetje gezet. Hij vierde zijn 40-jarig jubileum bij Stichting Jeugdbelangen. Ooit begonnen als steunbeer, inmiddels al vele jaren actief als commissielid en in de rol als magazijnbeheerder. Maarten, bedankt voor jouw grote inzet binnen SJB!

Dank
Heel veel dank aan alle kinderen, dankzij jullie enthousiasme werd het weer een geweldig INKA-kamp! Daarnaast veel dank aan alle leiding. Zonder jullie hulp kan SJB deze week niet mogelijk maken. Wij hopen jullie volgend jaar weer terug te zien! Naast de leiding, willen we ook onze dank uitspreken aan de rode draadspelers en de EHBO.

Daarnaast dank aan alle vrijwillige bijdragen van personen en bedrijven, in welke vorm dan ook. Het is mooi om te zien dat veel Zeelanders en Zeelandse bedrijven SJB een warm hart toedragen en mede mogelijk maken dat deze jeugdvakantieweek op deze manier georganiseerd kan worden voor onze Zeelandse kids!

Speciaal dank aan: Moeschakamp, Hoevento, René van Doren, Pluimveehouderij Cuppen, Tonny van Deijne, Fleuren Fourage, Wim en Joke Jans, Ger Bongers, Bouwbedrijf Cornelissen, EP Bergmans, Sander van de Walle, Amarant, ’t Werkhuis, Mavi Gevers namens Octopus rugbyclub Uden, Rien Verstegen, Jan en Haike van den Heuvel, Gerike Manders, Ria en Zoë Derks, Mars Veghel, Camping de Peelrand, Henk en Geert van den Elzen, Noud en Wim de Louw, Eco Mobility Service Landerd, Loonbedrijf van de Ven, Jumbo Eijsermans, Kledingverhuur Mill, Stefan Emons, Compliment, Brandweer Zeeland, Maria en Gonnie, Dide & Suus… en de personen die we onverhoopt vergeten zijn te noemen.

Dank ook aan de pers-crew die op dinsdag ons INKA-kamp wist te vinden en Zeeland daarmee op de kaart heeft gezet! Wat moeten we toch zonder jullie! ;)

Nogmaals DANK aan eenieder die op zijn of haar manier een steentje heeft bijgedragen aan een onvergetelijk INKA 2022!

Kijk voor hele mooie foto’s van het Inkakamp op onze website www.sjbzeeland.nl (zie: inhoud > activiteiten > INKA-kamp en scroll dan naar beneden voor de albums).

Tot volgend jaar op het 57ste inkakamp!

Inkakamp 2021 Verslag

INKA 2021 ging door!

Wat was het spannend… maar na een jaar waarin veel activiteiten afgelast moesten worden, was het dan eindelijk zover: in goed overleg met de gemeente Landerd mocht INKA 2021 gaan plaatsvinden!
Van maandag 23 augustus tot en met vrijdag 27 augustus genoten bijna 400 kinderen, samen met leiding en vrijwilligers van Stichting Jeugdbelangen, van een spannend, uitdagend, actief en bovenal gezellig INKA-kamp in de bossen van Zeeland. Het 55ste INKA-kamp zorgde weer voor vele blije gezichtjes!

De INKA-week
Op maandagochtend stonden veel kinderen om negen uur al te popelen op het Van Kilsdonkplein. Om half tien fietsen we in een grote stoet naar het INKA-bos. Daar werd meteen enthousiast begonnen met het bouwen van een echte indianenwigwam. Dit jaar konden we eindelijk de nieuwe tentzeilen gebruiken, die al een jaar lagen te wachten. Er werden hele mooie creaties gemaakt! Ook werd er al een begin gemaakt met het maken van de tuintjes bij de wigwam, die we iedere dag mooier zagen worden. Er werden paadjes aangelegd, vijvertjes gegraven en met vlaggetjes werden de tuintjes versierd. Wat een feestje om door dit ‘dorpje’ van wigwams te lopen.

Naast het bouwen van de wigwams, werd er ook volop gespeeld. Op maandag werd er fanatiek gestreden op het grote veld. Op dinsdag en donderdag vonden de survival- en prairietocht plaats, waarbij de kinderen een route door het bos liepen en daarbij allerlei gave spelen tegenkwamen. Met de eigen groep werd er fanatiek gespeeld om zoveel mogelijk punten te behalen bij elk spel. Daarnaast genoten de kinderen van de waterglijbaan op de Nabbegatse berg, wat een pret daar! De echte durfals tokkelden vanaf een hoge toren over een poel heen of klommen in een hoge boom op het dorpsplein. Een bezoekje aan de prachtige thematent mocht natuurlijk ook niet ontbreken. Op woensdag genoten de kinderen van de Meerkamp. Het was heerlijk weer, wat een feest was dat! Het buikglijden bij het levend sjoelen, maar ook het glijden door het halfpipe luchtkussen was favoriet bij de kids. Maar ook een duik in het zwembad mocht niet ontbreken. Wat boften we toch met het mooie weer!

Op donderdagavond overnachten de kinderen van groep 7 en 8 op het INKA-terrein. Naast het reguliere programma, speelden de oudste kinderen deze week het ‘Wie is de Mol?’ spel. In totaal waren er 8 molgroepen van ongeveer 10-12 kinderen, waarbij in elke groep een mol benoemd was. Voor de kinderen was het gedurende de week een uitdaging om tijdens de spelen erachter te komen wie in hun groep de mol was. De hele week werd er goed gemold door de mollen, de kinderen noteerden alle verdachte dingen in hun molboekje en aan het einde van de dag werd er flink gestemd op groepsgenoten. Op donderdagavond werd het laatste spel gespeeld, waarna de mollen zich bekend maakten. Ook genoten de kids deze avond van diverse workshops. Bij de workshop van ’t Werkhuis werden sleutelhangers geknutseld en hout bewerkt. De kids konden zich tevens uitleven bij een slagwerkworkshop van Arno van Ras, of bij de workshop kickboksen van Roy van Deijne en Nicole Ruijs. Ook werd er een heuse flashmob ingestudeerd, waarmee de overige kinderen op vrijdagochtend werden verrast. De avond werd afgesloten met een ‘jongens tegen de meiden’ quiz en een geweldige disco! Wat een feest was het met deze overnachters!

Na vier mooie speeldagen met een lekker zonnetje erbij, sloten we de laatste dag af met wat druppels regen. Dit mocht de pret echter niet drukken. We genoten van een spectaculaire afsluiting van de rode draad op het Nabbegat, waarbij de steunberinnen in actie kwamen, omdat de steunberen lang op zich lieten wachten. Wat een spektakel! Uiteindelijk schoten de steunberen ook nog te hulp, zodat de cowboys echt te grazen konden worden genomen. Geert kreeg het medicijn toegediend, waardoor zijn vlekken verdwenen en hij weer bij zinnen kwam. Hij beloofde het INKA-kamp niet te verkopen aan de cowboys, zoals hij eerder die week wel gezegd had. Gelukkig, volgend jaar kunnen we dus gewoon weer een INKA-kamp organiseren in ons eigen INKA-bos. Dat vonden we wel een feestje waard! Eenmaal terug op het dorpsplein, genoten we dan ook van een supergaaf feestje van DJ Blij-win. Daarna keerde iedereen opgelucht, tevreden, her en der wat vermoeid, maar vooral met heel veel mooie herinneringen weer naar huis. Wat een topweek hebben we gehad!

Kleuters
De kleuters hadden gedurende de week hun eigen programma. Ze speelden volop in hun eigen kleutertuin met daarin een grote tipitent. Ze knutselden een mooie ketting met daaraan hun naam, maar ook maakten ze een oliefles en mooie dromenvangers. De indianen en cowboys brachten een bezoekje aan de kleutertuin, maar ook zijn we gaan kijken toen ze zich omkleden. Wat fijn om te zien dat die enge cowboys ‘gewone’ inwoners van Zeeland zijn. Dat nam veel spanning weg!
Op dinsdag genoten de kleuters van een ritje op een heuse eenhoorn pony. Wat een mooi paardje was dat toch! Ook konden ze een stoer ritje maken op de grote quad. Stralende koppies deze middag! Gedurende de week genoten de jongste deelnemers ook van enkele activiteiten van de ‘grote’ kinderen. Zo gleden ze van de Nabbegatse berg, klommen gezekerd in een harnas in een hoge boom en gleden in een band van de halfpipe. Ook genoten ze van een eigen kleuterdisco. Samen met de enthousiaste kleuterleiding hebben ze er een mooi feestje van gemaakt!
Ouders, wisten jullie dat jullie peuters en kleuters vanaf 3 jaar al mee mogen doen met deze groep, mits jullie zelf aanwezig zijn als leiding op het INKA-kamp? Vanaf het moment dat ze naar groep 3 gaan, mogen ze meedoen met de grote kids, maar daarvoor kunnen ze dus al enkele jaren deelnemen aan de kleutergroep. Is jouw kind er volgend jaar ook bij?! (en jij dus ook? ).

Bijzondere kids
Naast de kleuters, genoten ook de bijzondere kinderen van een mooie dinsdag op Inka. Nadat de Grobbebollen de kids welkom hadden geheten, werd er voor de jarige Daan gezongen. Hij genoot zichtbaar van de liedjes en van de kleurige parachute die op hem neer daalde. Daarna konden de kinderen zich helemaal uitleven op het grote ‘leeuwenluchtkussen’. Heel stoer maakten zij een ritje op de grote quad en op de kleine unicorn (ja, ze bestaan écht!). De broodjes knak gingen er goed in. De tijd vloog voorbij en met tevreden snoetjes en een Inka-armbandje, keerden ze huiswaarts, alhoewel het voor sommigen wel moeilijk was om afscheid te nemen van het leeuwenluchtkussen. Dit keer de grote favoriet en een groot succes.

Bezoekersmiddag afgelast
Vanwege de huidige Corona-maatregelen, werd de bezoekersmiddag afgelast. Via onze Instagram- en Facebookpagina gingen we woensdagmiddag live. We zagen dat er veel mensen met ons meekeken. Fijn dat ouders, opa’s en oma’s en andere belangstellenden zo toch even konden meekijken in ons INKA-dorp. Het filmpje werd later ook nog vaak teruggekeken. Voor dit jaar was dit een mooie oplossing, maar volgend jaar hopen wij jullie natuurlijk weer te kunnen verwelkomen!
Burgemeester Bakermans bracht wel nog een bezoekje aan ons en trakteerde namens de gemeente Landerd alle kinderen op een heerlijk ijsje. Heerlijk!

Jubilarissen en afscheid binnen SJB
Tijdens de INKA-week werden Frans Lukassen, Keetie Kremers-van de Hei, Erwin Kremers en Marjon Verstraten-Bongers in het zonnetje gezet. Zij vierden hun 25-jarig jubileum bij Stichting Jeugdbelangen.
Op vrijdag werd er afscheid genomen van SJB-toppers Frans Lukassen, Marcel van den Bogaart en Angela en Joop Klerkx. Wij danken hen voor hun jarenlange inzet!

Dank
Na een jaar waarin veel activiteiten werden afgelast en waarin we zelfs een INKA-kamp hebben moeten missen, waren we zeer dankbaar en verheugd dat we dit jaar wél weer een INKA neer konden zetten. In de aanloop naar INKA toe vond er steeds nauw overleg plaats met de gemeente Landerd. Volgens de huidige richtlijnen werd er een uitgebreid protocol geschreven, waarmee we de toestemming kregen om INKA 2021 door te kunnen laten gaan. Heel veel dank aan de gemeente Landerd, die steeds met ons meedacht in welke mogelijkheden er waren.

Natuurlijk ook heel veel dank aan alle kinderen, dankzij jullie enthousiasme werd het weer een geweldig INKA-kamp! Daarnaast veel dank aan alle leiding. Zonder jullie hulp kan SJB deze week niet mogelijk maken. Wij hopen jullie volgend jaar weer terug te zien! Naast de leiding, willen we ook onze dank uitspreken aan de rode draadspelers en de EHBO.

Daarnaast dank aan alle vrijwillige bijdragen van personen en bedrijven, in welke vorm dan ook. Het is mooi om te zien dat veel Zeelanders en Zeelandse bedrijven SJB een warm hart toedragen en mede mogelijk maken dat deze jeugdvakantieweek op deze manier georganiseerd kan worden voor onze Zeelandse kids!

Speciaal dank aan: Moeschakamp, Hoevento, René van Doren, Pluimveehouderij Cuppen, Tonny van Deijne, Fleuren Fourage, Wim Jans, Ger Bongers, Bouwbedrijf Cornelissen, EP Bergmans, Sander van de Walle, het Witte Huis, ’t Werkhuis, Roy van Deijne en Nicole Ruijs, Arno van Ras, Harmonie Zeelandia, Rien Verstegen, Jan en Haike van den Heuvel, Gerike Manders, Ria en Zoë Derks, Mars Veghel, Camping de Peelrand, Henk en Geert van den Elzen, Noud de Louw, Autoservice Landerd, Loonbedrijf van de Ven, Jumbo Eijsermans, Champignonkwekerij van Dongen, Kledingverhuur Mill, Gusta.nl … en de personen die we onverhoopt vergeten zijn te noemen.

Nogmaals DANK aan eenieder die op zijn of haar manier een steentje heeft bijgedragen aan een onvergetelijk INKA 2021!

Kijk voor hele mooie foto’s van het Inkakamp op onze website www.sjbzeeland.nl (zie: inhoud > activiteiten > INKA-kamp en scroll dan naar beneden voor de albums).

Tot volgend jaar op het 56ste inkakamp!

Inkakamp 2019 Verslag

Geslaagd en gezellig Inkakamp 2019!

Van maandag 5 augustus  tot en met vrijdag 9 augustus genoten bijna 400 kinderen, samen met ruim 175 personen leiding en zo’n 70 vrijwilligers van Stichting Jeugdbelangen , van een spannend, uitdagend, actief en bovenal gezellig Inkakamp in de bossen van Zeeland. Het 54ste Inkakamp is een feit en heeft voor vele kids weer een aantal prachtige herinneringen gebracht!

De Inkaweek

Op maandag zijn de kinderen gestart met het bouwen van een echte indianenwigwam. Met palen, een tentzeil én wat hulp van de leiding werd er flink op los gebouwd. Binnen een half uur zag het bos er al uit als een heus Inkabos! Ook werd er al een begin gemaakt met het maken van de tuintjes bij de wigwam, die we iedere dag mooier zagen worden. De kinderen deden flink hun best. Voor de mooiste wigwam en bijbehorend tuintje was er elke dag dan ook een prijs te verdienen.

Naast het bouwen van de wigwams, werd er ook volop gespeeld. Op maandag werd er fanatiek gestreden op het grote veld. Op dinsdag en donderdag vonden de survival- en prairietocht plaats, waarbij de kinderen een route door het bos liepen en daarbij allerlei gave spelen tegenkwamen. Favoriete spelletjes tijdens deze tocht zijn toch wel de kabelbaan, waterglijbaan en de thematent. Op woensdag genoten de kinderen van de Meerkamp, waarbij ze onder andere een grote sprong waagden vanaf de Spiderbase, een spel deden in het schuimbad of een duik namen in het zwembad. Na vier mooie speeldagen met een lekker zonnetje erbij, sloten we de laatste dag van het Inkakamp helaas af met veel regen. Dit mocht de pret echter niet drukken! Na de afsluiting van de rode draad, vierden we een feestje in de grote tent met het Kwartjesvolk. Wat een gezelligheid! Na de lunch werden in vier tenten spelen georganiseerd, waarbij de groepen in carrousselvorm de spelen afgingen. Iedereen genoot van een mooie middag.

De kleuters hadden gedurende de week hun eigen programma. Ze speelden volop in hun eigen kleutertuin met daarin twee grote tipitenten. Ze knutselden muziekinstrumentjes, waarmee we de hele week gezellig muziek maakten. Ook was er tijd voor een ontmoeting met enkele rode draad-spelers. Op dinsdag genoten de kinderen van een stoer ritje op de quad of een ritje op de pony. Na de middag mochten ook de kleuters genieten van de glijbaan op de Nabbegatse berg; heel wat kleuters gleden in volle vaart naar beneden. Wat een plezier! Op vrijdag sloten de kleuters tevens af met het regenprogramma. Zij genoten in de ronde tent van diverse spelletjes, zoals ezeltje prik, pinata slaan, bouwen met de grote legoblokken, de ballenbaan en het blote voetenpad. Kortom, genoeg te doen!

Naast de kleuters, genoten ook de bijzondere kinderen van een mooie dinsdag op Inka. De ochtend werd geopend door Maria en Mirjam en de voor de kinderen inmiddels zeer bekende Grobbebollen. Er werd fanatiek gespeeld met de ballenbaan, die was gemaakt door Jan van den Heuvel en beschilderd door Freke van Rooij. De kinderen konden genieten van een ritje op de quad of op de pony. Ook was er een blote voetenpad en een speciaal voor hen gemaakte reuzeschommel. Wederom een mooie dag voor deze doelgroep!

Bezoek wethouders en vele belangstellenden

Op woensdag vond de bezoekersmiddag plaats. De spelen werden hiervoor speciaal even stilgelegd, zodat er tijd was om met de papa’s, mama’s, opa’s, oma’s en andere nieuwsgierigen een kijkje te nemen op het Inka-terrein. Het was een gezellige drukte in het Inkabos.
Ook Burgemeester Bakermans en wethouder Vereijken kwamen een kijkje nemen op het Inkakamp. Na een korte toesprak door wethouder Vereijken genoten alle kinderen van een heerlijk ijsje, geschonken door gemeente Landerd.

De rode draad

Op maandag zijn maken de kinderen kennis met een kleurrijke zigeunerfamilie ‘De Gipsy’s’. Ze vertellen dat ze 200 jaar geleden in het bos hebben gewoond. Hun voorvaderen hebben kunst achtergelaten in het bos en ze willen dit graag vinden. Ze vragen of ze hier mogen blijven om het te zoeken. In de middag wordt duidelijk dat het gaat om een schilderij. De Gipsy’s geven aan dat wanneer het schilderij niet wordt gevonden tijdens de Inkaweek, alles in rook opgaat.

Op dinsdag wordt er aan de kinderen en leiding gevraagd om tijdens de survivaltocht op zoek te gaan naar het schilderij. Gedurende de tocht komen de kinderen langs de thematent waar de Gipsy’s zijn, ze hebben een labyrint aan tunnels waar stukjes van een landkaart in liggen. Op een andere plek tijdens de tocht komen de kinderen een andere familie tegen. Deze familie is donker gekleed en zij zien er smerig en onverzorgd uit. Ze zijn een beetje schuw en lijken naar iets op zoek te zijn. Bij terugkomst op het dorpsplein leveren de kinderen de gevonden stukjes van de kaart in, waarna zij samen gelegd worden tot een landkaart. De waarzegster zit bij haar woonwagen, maar lijkt in gedachten verzonken te zijn. Later vertelt ze de kinderen dat ze vreemde krachten voelt en vraag de kinderen of zij niet toevallig iets gezien hebben in het bos. De waarzegster geeft ook aan dat het schilderij in een schatkist op het dorpsplein moet liggen. De kinderen zoeken op het dorpsplein en vinden inderdaad een kist. Het slot blijkt al kapot te zijn, maar toch komt er een groot schilderij uit tevoorschijn. Het schilderij blijkt echter niet compleet, de helft blijkt te missen.

Op woensdagochtend zegt de waarzegster te weten waar de andere helft van het schilderij is. Daarvoor moet ze een ritueel uitvoeren, wat alleen kan met behulp van alle kinderen en de leiding. Tijdens de spelen zit de waarzegster aan de rand van het veld en laat ze iets zien aan de kinderen. Op woensdagmiddag komt de donker geklede familie ‘De KalyiJag’, langs op het dorpsplein. Ze willen het schilderij hebben of heel veel geld. Ze vinden dat zij degenen zijn die recht hebben op het schilderij.

Donderdagochtend komen beide families boos op het dorpsplein. Er ontstaat een ruzie, de KalyiJags ontvoeren de waarzegster, die hen immers kan vertellen waar de andere kant van het schilderij is. De Gipsy’s blijven verdrietig achter op het dorpsplein. Wanneer we donderdagmiddag na de spelen op het dorsplein zitten, begint het te waaien en horen we dreigende geluiden van omvallende bomen en onweer. Het begint ook de roken en we horen rare geluiden. Er is een vrouwenstem te horen die vraagt om hulp, dat moet de waarzegster zijn! We bedenken samen een plannetje om de families te herenigen. Hopelijk komt alles morgen goed.

Op vrijdag komen we samen bij het theater. De steunberen zijn er klaar mee. Zij vinden het niet leuk dat zij de hele week spelen opbouwen, terwijl de kinderen alleen maar bezig zijn met het schilderij. Ze maken een vuurtje en willen het schilderij aansteken. Op dat moment komen de beide families aan en begint er een gevecht tussen de beide families en de steunberen. Dan overheerst de stem van de waarzegster, die aangeeft dat het niet goed is dat er ruzie wordt gemaakt, maar dat de families vrienden moeten zijn. De beiden delen van het schilderij worden herenigd met elkaar en er wordt vrede gesloten. Eind goed, al goed. Er wordt afgesloten met een geweldig feest met de beide families en de kinderen en leiding, waarbij er genoten wordt van mooie zigeunerklanken!

Kinderen groep 7 en 8: spel ‘Wie is de Mol?’ en overnachting

Naast de vele uitdagende spelen en de spannende rode draad, genoten de kinderen uit groep 7 en 8 van een eigen spelelement. Zij speelden gedurende de week wederom het spel ‘Wie is de mol?’. In totaal waren er 8 molgroepen van ongeveer 10-12 kinderen, waarbij in elke groep een mol benoemd was. Voor de kinderen was het gedurende de week een uitdaging om tijdens de spelen erachter te komen wie in hun groep de mol was. Iedere ochtend werd gestart met een filmpje, waarbij teruggekeken werd op de dag ervoor en de speluitleg voor dezelfde dag gegeven werd. Iedere dag werd er een cryptische aanwijzing gegeven, waaraan de kinderen de mol konden herkennen. De hele week werd er goed gemold door de mollen, de kinderen noteerden alle verdachte dingen in hun molboekje en aan het einde van de dag werd er flink gestemd op groepsgenoten.

Op donderdagavond vond de overnachting plaats, waarbij ook de mollen bekend gemaakt werden. Iris van de Ven werd benoemd als DE MOL van 2019. Zij had geld weggehaald uit de pot, maar ook diverse molstreken uitgehaald waardoor haar groep minder punten had weten te verdienen. Ook de andere mollen hadden natuurlijk flink hun best gedaan en onthulden deze avonden nog wat leuke mollenstreken.

Aan de overnachting deden dit jaar zo’n 100 kinderen mee. Ook waren er zo’n 20 personen leiding paraat. Naast de molspelen, genoten de kinderen gezamenlijk van een spectaculaire roofvogelshow. Na de show waren er diverse workshops. Zo was er een workshop dans, slagwerk en verfgooien. De avond werd afgesloten met de ‘jongens tegen de meiden ECHT WAAR?!’ quiz en veel muziek en dans. Na een lange tijd van kletsen, kussengevechten en grapjes maken, werd het na een aantal uurtjes heel stil in het Inkabos. In de ochtend genoten de kinderen van een lekker ontbijtje en om wakker en weer fit te worden werd de vragenloop gedaan. Daarna was het alweer tijd om de overige kinderen mee welkom te heten voor de laatste dag Inka.

Afsluiting leiding

Na een gezellige middag gingen de kids moe en voldaan naar huis. De jeugdige leiding van 13 t/m 17 jaar genoot aan het begin van de avond van een gezellig samenzijn bij het magazijn met friet en snacks. Er werd volop gekletst en gesmuld. Helemaal verdiend na de inzet van deze toppers gedurende de Inkaweek!

Later op de avond werd er nog flink gefeest door de leiding van 18 jaar en ouder en de mensen van SJB. Ook voor hen natuurlijk een verdiende afsluiter van een mooie week. Na een volle zaterdag opruimen is het nu weer echt stil in het Inkabos en kijkt iedereen tevreden terug op weer een mooie Inka-editie.

 

Dank

Allereerst heel veel dank aan alle kinderen, dankzij jullie enthousiasme werd het een geweldig Inkakamp! Daarnaast veel dank aan alle leiding. Zonder jullie hulp kon SJB deze week niet mogelijk maken.

Daarnaast dank aan alle vrijwillige bijdragen van personen en bedrijven, in welke vorm dan ook. Het is mooi om te zien dat veel Zeelanders en Zeelandse bedrijven SJB een warm hart toedragen en mede mogelijk maken dat deze jeugdvakantieweek op deze manier georganiseerd kan worden voor onze Zeelandse kids!

Naast de leiding, willen we ook onze dank uitspreken aan de rode draadspelers, de EHBO, de brandweer en de Gemeente Landerd.

Speciale dank ook aan Rabobank Uden-Veghel voor het mogelijk maken van een lekkere fruitpost in samenwerking met de firma Compliment. Daarnaast heel veel dank aan Wilbert Dekkers, Jan en Jose Geurts van Kessel, Jan van Wijchen, Henk en Geert van den Elzen, Ger Bongers, Fleuren Florage, Bouwbedrijf Cornelissen, Wim en Joke Jans, Theo van Deijne, Tonny van Deijne, Rien Verstegen, Tonny Bongers, Pluimveehouderij Cuppen, René van Doren, Champignonkwekerij van Dongen, Mars Veghel, Familie van Delst, Camping de Peelrand, Just in Music (JIM), Zeelandia Slagwerk, Meike van Dijk, EP Bergmans, Jan en Haike van den Heuvel, Loonbedrijf van der Ven, Jumbo Eijsermans, Kwalitaria de Groot, Hoevento, Kwartjesvolk, Kledingverhuur Mill en Martijn Derksen.

Dank aan eenieder die op zijn of haar manier een steentje heeft bijgedragen aan een onvergetelijk Inka 2019!

Kijk voor hele mooie foto’s van het Inkakamp op deze website www.sjbzeeland.nl

Tot volgend jaar op het 55ste inkakamp!