Inkakamp 2021 Verslag

INKA 2021 ging door!

Wat was het spannend… maar na een jaar waarin veel activiteiten afgelast moesten worden, was het dan eindelijk zover: in goed overleg met de gemeente Landerd mocht INKA 2021 gaan plaatsvinden!
Van maandag 23 augustus tot en met vrijdag 27 augustus genoten bijna 400 kinderen, samen met leiding en vrijwilligers van Stichting Jeugdbelangen, van een spannend, uitdagend, actief en bovenal gezellig INKA-kamp in de bossen van Zeeland. Het 55ste INKA-kamp zorgde weer voor vele blije gezichtjes!

De INKA-week
Op maandagochtend stonden veel kinderen om negen uur al te popelen op het Van Kilsdonkplein. Om half tien fietsen we in een grote stoet naar het INKA-bos. Daar werd meteen enthousiast begonnen met het bouwen van een echte indianenwigwam. Dit jaar konden we eindelijk de nieuwe tentzeilen gebruiken, die al een jaar lagen te wachten. Er werden hele mooie creaties gemaakt! Ook werd er al een begin gemaakt met het maken van de tuintjes bij de wigwam, die we iedere dag mooier zagen worden. Er werden paadjes aangelegd, vijvertjes gegraven en met vlaggetjes werden de tuintjes versierd. Wat een feestje om door dit ‘dorpje’ van wigwams te lopen.

Naast het bouwen van de wigwams, werd er ook volop gespeeld. Op maandag werd er fanatiek gestreden op het grote veld. Op dinsdag en donderdag vonden de survival- en prairietocht plaats, waarbij de kinderen een route door het bos liepen en daarbij allerlei gave spelen tegenkwamen. Met de eigen groep werd er fanatiek gespeeld om zoveel mogelijk punten te behalen bij elk spel. Daarnaast genoten de kinderen van de waterglijbaan op de Nabbegatse berg, wat een pret daar! De echte durfals tokkelden vanaf een hoge toren over een poel heen of klommen in een hoge boom op het dorpsplein. Een bezoekje aan de prachtige thematent mocht natuurlijk ook niet ontbreken. Op woensdag genoten de kinderen van de Meerkamp. Het was heerlijk weer, wat een feest was dat! Het buikglijden bij het levend sjoelen, maar ook het glijden door het halfpipe luchtkussen was favoriet bij de kids. Maar ook een duik in het zwembad mocht niet ontbreken. Wat boften we toch met het mooie weer!

Op donderdagavond overnachten de kinderen van groep 7 en 8 op het INKA-terrein. Naast het reguliere programma, speelden de oudste kinderen deze week het ‘Wie is de Mol?’ spel. In totaal waren er 8 molgroepen van ongeveer 10-12 kinderen, waarbij in elke groep een mol benoemd was. Voor de kinderen was het gedurende de week een uitdaging om tijdens de spelen erachter te komen wie in hun groep de mol was. De hele week werd er goed gemold door de mollen, de kinderen noteerden alle verdachte dingen in hun molboekje en aan het einde van de dag werd er flink gestemd op groepsgenoten. Op donderdagavond werd het laatste spel gespeeld, waarna de mollen zich bekend maakten. Ook genoten de kids deze avond van diverse workshops. Bij de workshop van ’t Werkhuis werden sleutelhangers geknutseld en hout bewerkt. De kids konden zich tevens uitleven bij een slagwerkworkshop van Arno van Ras, of bij de workshop kickboksen van Roy van Deijne en Nicole Ruijs. Ook werd er een heuse flashmob ingestudeerd, waarmee de overige kinderen op vrijdagochtend werden verrast. De avond werd afgesloten met een ‘jongens tegen de meiden’ quiz en een geweldige disco! Wat een feest was het met deze overnachters!

Na vier mooie speeldagen met een lekker zonnetje erbij, sloten we de laatste dag af met wat druppels regen. Dit mocht de pret echter niet drukken. We genoten van een spectaculaire afsluiting van de rode draad op het Nabbegat, waarbij de steunberinnen in actie kwamen, omdat de steunberen lang op zich lieten wachten. Wat een spektakel! Uiteindelijk schoten de steunberen ook nog te hulp, zodat de cowboys echt te grazen konden worden genomen. Geert kreeg het medicijn toegediend, waardoor zijn vlekken verdwenen en hij weer bij zinnen kwam. Hij beloofde het INKA-kamp niet te verkopen aan de cowboys, zoals hij eerder die week wel gezegd had. Gelukkig, volgend jaar kunnen we dus gewoon weer een INKA-kamp organiseren in ons eigen INKA-bos. Dat vonden we wel een feestje waard! Eenmaal terug op het dorpsplein, genoten we dan ook van een supergaaf feestje van DJ Blij-win. Daarna keerde iedereen opgelucht, tevreden, her en der wat vermoeid, maar vooral met heel veel mooie herinneringen weer naar huis. Wat een topweek hebben we gehad!

Kleuters
De kleuters hadden gedurende de week hun eigen programma. Ze speelden volop in hun eigen kleutertuin met daarin een grote tipitent. Ze knutselden een mooie ketting met daaraan hun naam, maar ook maakten ze een oliefles en mooie dromenvangers. De indianen en cowboys brachten een bezoekje aan de kleutertuin, maar ook zijn we gaan kijken toen ze zich omkleden. Wat fijn om te zien dat die enge cowboys ‘gewone’ inwoners van Zeeland zijn. Dat nam veel spanning weg!
Op dinsdag genoten de kleuters van een ritje op een heuse eenhoorn pony. Wat een mooi paardje was dat toch! Ook konden ze een stoer ritje maken op de grote quad. Stralende koppies deze middag! Gedurende de week genoten de jongste deelnemers ook van enkele activiteiten van de ‘grote’ kinderen. Zo gleden ze van de Nabbegatse berg, klommen gezekerd in een harnas in een hoge boom en gleden in een band van de halfpipe. Ook genoten ze van een eigen kleuterdisco. Samen met de enthousiaste kleuterleiding hebben ze er een mooi feestje van gemaakt!
Ouders, wisten jullie dat jullie peuters en kleuters vanaf 3 jaar al mee mogen doen met deze groep, mits jullie zelf aanwezig zijn als leiding op het INKA-kamp? Vanaf het moment dat ze naar groep 3 gaan, mogen ze meedoen met de grote kids, maar daarvoor kunnen ze dus al enkele jaren deelnemen aan de kleutergroep. Is jouw kind er volgend jaar ook bij?! (en jij dus ook? ).

Bijzondere kids
Naast de kleuters, genoten ook de bijzondere kinderen van een mooie dinsdag op Inka. Nadat de Grobbebollen de kids welkom hadden geheten, werd er voor de jarige Daan gezongen. Hij genoot zichtbaar van de liedjes en van de kleurige parachute die op hem neer daalde. Daarna konden de kinderen zich helemaal uitleven op het grote ‘leeuwenluchtkussen’. Heel stoer maakten zij een ritje op de grote quad en op de kleine unicorn (ja, ze bestaan écht!). De broodjes knak gingen er goed in. De tijd vloog voorbij en met tevreden snoetjes en een Inka-armbandje, keerden ze huiswaarts, alhoewel het voor sommigen wel moeilijk was om afscheid te nemen van het leeuwenluchtkussen. Dit keer de grote favoriet en een groot succes.

Bezoekersmiddag afgelast
Vanwege de huidige Corona-maatregelen, werd de bezoekersmiddag afgelast. Via onze Instagram- en Facebookpagina gingen we woensdagmiddag live. We zagen dat er veel mensen met ons meekeken. Fijn dat ouders, opa’s en oma’s en andere belangstellenden zo toch even konden meekijken in ons INKA-dorp. Het filmpje werd later ook nog vaak teruggekeken. Voor dit jaar was dit een mooie oplossing, maar volgend jaar hopen wij jullie natuurlijk weer te kunnen verwelkomen!
Burgemeester Bakermans bracht wel nog een bezoekje aan ons en trakteerde namens de gemeente Landerd alle kinderen op een heerlijk ijsje. Heerlijk!

Jubilarissen en afscheid binnen SJB
Tijdens de INKA-week werden Frans Lukassen, Keetie Kremers-van de Hei, Erwin Kremers en Marjon Verstraten-Bongers in het zonnetje gezet. Zij vierden hun 25-jarig jubileum bij Stichting Jeugdbelangen.
Op vrijdag werd er afscheid genomen van SJB-toppers Frans Lukassen, Marcel van den Bogaart en Angela en Joop Klerkx. Wij danken hen voor hun jarenlange inzet!

Dank
Na een jaar waarin veel activiteiten werden afgelast en waarin we zelfs een INKA-kamp hebben moeten missen, waren we zeer dankbaar en verheugd dat we dit jaar wél weer een INKA neer konden zetten. In de aanloop naar INKA toe vond er steeds nauw overleg plaats met de gemeente Landerd. Volgens de huidige richtlijnen werd er een uitgebreid protocol geschreven, waarmee we de toestemming kregen om INKA 2021 door te kunnen laten gaan. Heel veel dank aan de gemeente Landerd, die steeds met ons meedacht in welke mogelijkheden er waren.

Natuurlijk ook heel veel dank aan alle kinderen, dankzij jullie enthousiasme werd het weer een geweldig INKA-kamp! Daarnaast veel dank aan alle leiding. Zonder jullie hulp kan SJB deze week niet mogelijk maken. Wij hopen jullie volgend jaar weer terug te zien! Naast de leiding, willen we ook onze dank uitspreken aan de rode draadspelers en de EHBO.

Daarnaast dank aan alle vrijwillige bijdragen van personen en bedrijven, in welke vorm dan ook. Het is mooi om te zien dat veel Zeelanders en Zeelandse bedrijven SJB een warm hart toedragen en mede mogelijk maken dat deze jeugdvakantieweek op deze manier georganiseerd kan worden voor onze Zeelandse kids!

Speciaal dank aan: Moeschakamp, Hoevento, René van Doren, Pluimveehouderij Cuppen, Tonny van Deijne, Fleuren Fourage, Wim Jans, Ger Bongers, Bouwbedrijf Cornelissen, EP Bergmans, Sander van de Walle, het Witte Huis, ’t Werkhuis, Roy van Deijne en Nicole Ruijs, Arno van Ras, Harmonie Zeelandia, Rien Verstegen, Jan en Haike van den Heuvel, Gerike Manders, Ria en Zoë Derks, Mars Veghel, Camping de Peelrand, Henk en Geert van den Elzen, Noud de Louw, Autoservice Landerd, Loonbedrijf van de Ven, Jumbo Eijsermans, Champignonkwekerij van Dongen, Kledingverhuur Mill, Gusta.nl … en de personen die we onverhoopt vergeten zijn te noemen.

Nogmaals DANK aan eenieder die op zijn of haar manier een steentje heeft bijgedragen aan een onvergetelijk INKA 2021!

Kijk voor hele mooie foto’s van het Inkakamp op onze website www.sjbzeeland.nl (zie: inhoud > activiteiten > INKA-kamp en scroll dan naar beneden voor de albums).

Tot volgend jaar op het 56ste inkakamp!