Ut Rookelijzer jan 2021: Vertrouwen…

Vol vertrouwen in een mooi jaar verbrandden we begin 2020 weer heel veel Zeelandse kerstbomen, als einde van de kerstperiode en een nieuwe start van het jaar. Of gewoon traditioneel gezellig…. Eind februari was daar nog de Zeelandse Jeugdquiz als een van de laatste activiteiten in de Ambianz. En toen kreeg het Corona-virus grip op Brabant en later over ongeveer geheel Nederland. Vertrouwende op de juiste keuzes van Mark en Hugo hebben we ons moeten schikken in de ingeslagen route….niet wetende waarheen deze leidt of hoe de weg is. Aan het einde van het voorjaar en in de zomer kon er weer net iets meer toen alles de goede kant op leek te gaan, maar het gaf SJB toch onvoldoende ruimte om Koningsdag, Jongerenweekend en INKA te kunnen organiseren….. ook al hadden we zelf enorme zin en hoop hierop gevestigd. Want deze activiteiten zijn een begrip in ons dorp en behoren ongeveer tot de basisopvoeding van ieder Zeelands kind…. En elke keer was SJB ook weer klaar om van start te gaan, met draaiboeken gereed, tussen alle corona-maatregelen balancerend, in goed overleg met de gemeente Landerd. Maar elke keer onderbrak de ontwikkeling van het virus onze hoop en vertrouwen weer…. Veel energie en inzet verdampte hierdoor snel en liet SJB, maar vooropgesteld de Zeelandse jeugd, met lege handen achter. Telkens pakten we de draad weer op, vertrouwende op een mogelijkheid om op een aangepaste wijze toch iets voor de jeugd te kunnen organiseren. In augustus vonden we dat ene moment en kon SJB voor de jeugd een te gek filmweekend organiseren, binnen alle geldende regels. Fantastische opkomst, enorm mooie setting en goede opzet van een nieuw ‘evenement’ gaf veel hoop en vertrouwen voor de tijd erna! SJB zette weer aan en ging het volgende draaiboek maken voor het Herfstfestijn, als net voor de start hiervan alle regels weer aangescherpt werden…. Weer niets dus.

Intussen kreeg het Nederlandse vertrouwen het ook steeds lastiger: wel/niet goed gemaakte keuzes; kan ik op mijn medemens vertrouwen of loop ik risico’s; vertrouwen in mondkapjes; is het winkelwagentje wel schoon?; kan ik wel naar mijn (groot)ouders toe zonder postbode te zijn van het virus?; vertrouwen in een spoedige vaccinatie en of dat deze dan ook wel weer goed door getest en dus op haar beurt wel goed te vertrouwen is… Wat een jaar van vertrouwen!

En toen brak de Sinterklaas-tijd aan en als er iemand in heel de wereld wel goed te vertrouwen is, dan is hij het wel! Nooit heeft hij de kinderen teleurgesteld en heel Nederland, maar zeker ook SJB, vertrouwde erop dat ie aan kon komen…. En het is hem gelukt, hoewel in aangepaste vorm met zijn pieten, inspelend op alle discussies van de huidige tijd. Het vertrouwen van de kinderen en SJB is beloond geweest en een mooie periode voor velen was een feit. De Sint was nog niet het land uit of de kerstbomen pronkten weer in onze huizen, de laatste weken van het jaar verfraaiend en vele van hen wachtend op de verbranding begin januari van dit jaar…. Maar ook aan het einde van 2020 en het begin van 2021 werd het vertrouwen in een positieve wending van alle Corona-ellende niet beloond: virus-mutaties liggen op de loer en legt Nederland steeds strakker aan de ketting. Ook nu vertrouwen we op de keuzes die worden gemaakt, hoe moeilijk ze voor mensen of bedrijven soms ook zijn.

Zoals bovenstaande aangeeft is het sleutelwoord van afgelopen jaar wel vertrouwen geweest! En dat merken wij als SJB zeker ook…niet alleen het vertrouwen in een volgende activiteit die komen gaat, maar ook het vertrouwen dat wij door afgelopen jaar, maar zeker al vele jaren daarvoor, van alle Zeelanders hebben mogen voelen en ervaren. Het wordt op vele manieren kenbaar gemaakt, tegen ons gezegd en soms ook niet…maar wel zo overgebracht en gevoeld. Soms tot onze eigen verbazing en verrassing ontvangen we donaties, bijvoorbeeld na overlijden van een dierbare die een bepaald gevoel bij SJB had, of ‘sponsoracties’ van bedrijven, een helpende hand, veel aangeboden vrije tijd en acties om geld in te zamelen voor het goede SJB doel. Vele (overwegend) Zeelanders vertrouwen SJB wat ‘de Stichting’ enorm ondersteunt en goed doet! De 1e plaats, resulterend in een prachtige cheque, bij de Rabo Club Support in afgelopen najaar was ook weer een duidelijke blijk van waardering en breed vertrouwen in onze club. Maar ook elke keer weer onze drukbezochte activiteiten, met de zeer goed bezochte bezoekersmiddag op de INKA-woensdag eruit springend, spreken boekdelen en zeggen meer dan je kunt vertellen…. Dat maakt ons, SJB, mede trots op waar we voor gaan en staan, brengt nieuwe energie en geeft ons vooral elke keer weer vertrouwen in de toekomst! In de huidige tijd vertrouwen in een normale wereld, zoals het met kerstboomverbranding 2020 nog gewoon was. SJB staat te trappelen om de (rode) draad weer op te pakken en zal op een verantwoorde wijze kansen proberen te grijpen om iets te organiseren voor de jeugd van Zeeland: daar mag je ons dan ook op vertrouwen!
Hierbij willen wij iedereen danken voor het vertrouwen in afgelopen jaar, in welke vorm of hoeveelheid dan ook!
Laten we hopen dat alle gemaakte keuzes vandaag de dag snel resulteert in ‘de vrijheid’ die we graag terug willen….. Daar moeten we samen toch wel op durven vertrouwen!

Tot ziens bij de eerstvolgende SJB activiteit….!