Zellandse Jeugd Quiz 2020.. met SJB!

Op zaterdag 15 februari werd in Zeeland alweer de vijfde Zellandse Jeugd Quiz georganiseerd door Stichting Jeugdbelangen Zeeland. Er was zowel een editie voor kinderen uit de groepen 7 en 8 van de basisschool, als voor jongeren van het voortgezet onderwijs tot en met 15 jaar. Ook jeugd van buiten Zeeland was welkom om deel te nemen.
Met meer dan 100 deelnemers werd er in diverse teams gestreden om de felbegeerde titel ‘het slimste team van Zeeland’. In de Ambianz werd gestart met het beantwoorden van ruim 90 vragen over Zeeland toen en nu, dialect, muziek, wetenschap enz. Ook enkele rekenvragen en foto- of muziekvragen hielden de deelnemers flink bezig. Naast deze categorieën waren er extra punten te verdienen met de buiten vragen. Ook verzorgde de Heemkundekring weer een leuke opdracht. Hierbij vertelden drie personen ieder een aannemelijk verhaal over eenzelfde voorwerp uit het verleden. Maar, wie van hen sprak de waarheid?! Bij een andere opdracht zong het Keukenkoor een vijftal liedjes, waarbij sommige ervan luid werden meegezongen door de jeugd. Hierna werden over elk lied een aantal vragen gesteld.
In afwachting van de prijsuitreiking werd er flink gedanst op de muziek van DJ Remco. Ondertussen werd er flink geteld en liep de spanning hoog op… Aan het eind van de avond bleek wie er vandoor ging met de wisseltrofee, de grote eer en titel én tickets voor het hele team voor Toverland. De tweede plaats werd beloond met een uitje naar een Escaperoom. De prijs voor de derde plaats was een chipspakket.
Team ‘Dreamteam’ (Dide Kremers, Noor Koenders, Kevin van Boxtel en Hidde van den Akker, zie foto) was de grote winnaar bij groep 7 en 8. Op de tweede plaats eindigde team ‘Hersenwurmen 2.0’ (Sterre van de Meer, Geesje Keuls en Minke van Haren) en de derde plaats was voor team ‘De leukste meiden’ (Loes Stroeken, Diede Meulenpas, Janske van Dijck en Geesje van Dijck). Bij de jongeren van het voortgezet onderwijs t/m 15 jaar won team ‘Wikipedia’s’ (Lise Dekkers, Freeke van Dongen en Geeke de Klijn, zie foto). De tweede plaats was voor team ‘Party Girlzz’ (Sandy Verheijen, Lien de Groot en Elke van de Ven). Er was een gedeelde derde plaats voor team ‘The 3 sweet girls’ (Jada Bongers, Lois van de Bogaart en Sterre Alberts) en team ‘De Soepstengels’ (Tim van de Elzen, Tijn van den Akker, Maud van der Ven en Marte Koenders). Goed gedaan allemaal!
SJB kijkt terug op een zeer geslaagde vijfde editie van de Zeelandse Jeugdquiz en dankt iedereen die hier aan bijgedragen heeft. In het bijzonder Harold van Tiel van de Ambianz, het Keukenkoor en de enthousiaste vrijwilligers van Heemkundekring Zeeland. SJB bedankt natuurlijk ook alle deelnemende kinderen. Zonder jullie geen ZJQ! Tot volgend jaar!