Inkakamp 2019 Verslag

Geslaagd en gezellig Inkakamp 2019!

Van maandag 5 augustus  tot en met vrijdag 9 augustus genoten bijna 400 kinderen, samen met ruim 175 personen leiding en zo’n 70 vrijwilligers van Stichting Jeugdbelangen , van een spannend, uitdagend, actief en bovenal gezellig Inkakamp in de bossen van Zeeland. Het 54ste Inkakamp is een feit en heeft voor vele kids weer een aantal prachtige herinneringen gebracht!

De Inkaweek

Op maandag zijn de kinderen gestart met het bouwen van een echte indianenwigwam. Met palen, een tentzeil én wat hulp van de leiding werd er flink op los gebouwd. Binnen een half uur zag het bos er al uit als een heus Inkabos! Ook werd er al een begin gemaakt met het maken van de tuintjes bij de wigwam, die we iedere dag mooier zagen worden. De kinderen deden flink hun best. Voor de mooiste wigwam en bijbehorend tuintje was er elke dag dan ook een prijs te verdienen.

Naast het bouwen van de wigwams, werd er ook volop gespeeld. Op maandag werd er fanatiek gestreden op het grote veld. Op dinsdag en donderdag vonden de survival- en prairietocht plaats, waarbij de kinderen een route door het bos liepen en daarbij allerlei gave spelen tegenkwamen. Favoriete spelletjes tijdens deze tocht zijn toch wel de kabelbaan, waterglijbaan en de thematent. Op woensdag genoten de kinderen van de Meerkamp, waarbij ze onder andere een grote sprong waagden vanaf de Spiderbase, een spel deden in het schuimbad of een duik namen in het zwembad. Na vier mooie speeldagen met een lekker zonnetje erbij, sloten we de laatste dag van het Inkakamp helaas af met veel regen. Dit mocht de pret echter niet drukken! Na de afsluiting van de rode draad, vierden we een feestje in de grote tent met het Kwartjesvolk. Wat een gezelligheid! Na de lunch werden in vier tenten spelen georganiseerd, waarbij de groepen in carrousselvorm de spelen afgingen. Iedereen genoot van een mooie middag.

De kleuters hadden gedurende de week hun eigen programma. Ze speelden volop in hun eigen kleutertuin met daarin twee grote tipitenten. Ze knutselden muziekinstrumentjes, waarmee we de hele week gezellig muziek maakten. Ook was er tijd voor een ontmoeting met enkele rode draad-spelers. Op dinsdag genoten de kinderen van een stoer ritje op de quad of een ritje op de pony. Na de middag mochten ook de kleuters genieten van de glijbaan op de Nabbegatse berg; heel wat kleuters gleden in volle vaart naar beneden. Wat een plezier! Op vrijdag sloten de kleuters tevens af met het regenprogramma. Zij genoten in de ronde tent van diverse spelletjes, zoals ezeltje prik, pinata slaan, bouwen met de grote legoblokken, de ballenbaan en het blote voetenpad. Kortom, genoeg te doen!

Naast de kleuters, genoten ook de bijzondere kinderen van een mooie dinsdag op Inka. De ochtend werd geopend door Maria en Mirjam en de voor de kinderen inmiddels zeer bekende Grobbebollen. Er werd fanatiek gespeeld met de ballenbaan, die was gemaakt door Jan van den Heuvel en beschilderd door Freke van Rooij. De kinderen konden genieten van een ritje op de quad of op de pony. Ook was er een blote voetenpad en een speciaal voor hen gemaakte reuzeschommel. Wederom een mooie dag voor deze doelgroep!

Bezoek wethouders en vele belangstellenden

Op woensdag vond de bezoekersmiddag plaats. De spelen werden hiervoor speciaal even stilgelegd, zodat er tijd was om met de papa’s, mama’s, opa’s, oma’s en andere nieuwsgierigen een kijkje te nemen op het Inka-terrein. Het was een gezellige drukte in het Inkabos.
Ook Burgemeester Bakermans en wethouder Vereijken kwamen een kijkje nemen op het Inkakamp. Na een korte toesprak door wethouder Vereijken genoten alle kinderen van een heerlijk ijsje, geschonken door gemeente Landerd.

De rode draad

Op maandag zijn maken de kinderen kennis met een kleurrijke zigeunerfamilie ‘De Gipsy’s’. Ze vertellen dat ze 200 jaar geleden in het bos hebben gewoond. Hun voorvaderen hebben kunst achtergelaten in het bos en ze willen dit graag vinden. Ze vragen of ze hier mogen blijven om het te zoeken. In de middag wordt duidelijk dat het gaat om een schilderij. De Gipsy’s geven aan dat wanneer het schilderij niet wordt gevonden tijdens de Inkaweek, alles in rook opgaat.

Op dinsdag wordt er aan de kinderen en leiding gevraagd om tijdens de survivaltocht op zoek te gaan naar het schilderij. Gedurende de tocht komen de kinderen langs de thematent waar de Gipsy’s zijn, ze hebben een labyrint aan tunnels waar stukjes van een landkaart in liggen. Op een andere plek tijdens de tocht komen de kinderen een andere familie tegen. Deze familie is donker gekleed en zij zien er smerig en onverzorgd uit. Ze zijn een beetje schuw en lijken naar iets op zoek te zijn. Bij terugkomst op het dorpsplein leveren de kinderen de gevonden stukjes van de kaart in, waarna zij samen gelegd worden tot een landkaart. De waarzegster zit bij haar woonwagen, maar lijkt in gedachten verzonken te zijn. Later vertelt ze de kinderen dat ze vreemde krachten voelt en vraag de kinderen of zij niet toevallig iets gezien hebben in het bos. De waarzegster geeft ook aan dat het schilderij in een schatkist op het dorpsplein moet liggen. De kinderen zoeken op het dorpsplein en vinden inderdaad een kist. Het slot blijkt al kapot te zijn, maar toch komt er een groot schilderij uit tevoorschijn. Het schilderij blijkt echter niet compleet, de helft blijkt te missen.

Op woensdagochtend zegt de waarzegster te weten waar de andere helft van het schilderij is. Daarvoor moet ze een ritueel uitvoeren, wat alleen kan met behulp van alle kinderen en de leiding. Tijdens de spelen zit de waarzegster aan de rand van het veld en laat ze iets zien aan de kinderen. Op woensdagmiddag komt de donker geklede familie ‘De KalyiJag’, langs op het dorpsplein. Ze willen het schilderij hebben of heel veel geld. Ze vinden dat zij degenen zijn die recht hebben op het schilderij.

Donderdagochtend komen beide families boos op het dorpsplein. Er ontstaat een ruzie, de KalyiJags ontvoeren de waarzegster, die hen immers kan vertellen waar de andere kant van het schilderij is. De Gipsy’s blijven verdrietig achter op het dorpsplein. Wanneer we donderdagmiddag na de spelen op het dorsplein zitten, begint het te waaien en horen we dreigende geluiden van omvallende bomen en onweer. Het begint ook de roken en we horen rare geluiden. Er is een vrouwenstem te horen die vraagt om hulp, dat moet de waarzegster zijn! We bedenken samen een plannetje om de families te herenigen. Hopelijk komt alles morgen goed.

Op vrijdag komen we samen bij het theater. De steunberen zijn er klaar mee. Zij vinden het niet leuk dat zij de hele week spelen opbouwen, terwijl de kinderen alleen maar bezig zijn met het schilderij. Ze maken een vuurtje en willen het schilderij aansteken. Op dat moment komen de beide families aan en begint er een gevecht tussen de beide families en de steunberen. Dan overheerst de stem van de waarzegster, die aangeeft dat het niet goed is dat er ruzie wordt gemaakt, maar dat de families vrienden moeten zijn. De beiden delen van het schilderij worden herenigd met elkaar en er wordt vrede gesloten. Eind goed, al goed. Er wordt afgesloten met een geweldig feest met de beide families en de kinderen en leiding, waarbij er genoten wordt van mooie zigeunerklanken!

Kinderen groep 7 en 8: spel ‘Wie is de Mol?’ en overnachting

Naast de vele uitdagende spelen en de spannende rode draad, genoten de kinderen uit groep 7 en 8 van een eigen spelelement. Zij speelden gedurende de week wederom het spel ‘Wie is de mol?’. In totaal waren er 8 molgroepen van ongeveer 10-12 kinderen, waarbij in elke groep een mol benoemd was. Voor de kinderen was het gedurende de week een uitdaging om tijdens de spelen erachter te komen wie in hun groep de mol was. Iedere ochtend werd gestart met een filmpje, waarbij teruggekeken werd op de dag ervoor en de speluitleg voor dezelfde dag gegeven werd. Iedere dag werd er een cryptische aanwijzing gegeven, waaraan de kinderen de mol konden herkennen. De hele week werd er goed gemold door de mollen, de kinderen noteerden alle verdachte dingen in hun molboekje en aan het einde van de dag werd er flink gestemd op groepsgenoten.

Op donderdagavond vond de overnachting plaats, waarbij ook de mollen bekend gemaakt werden. Iris van de Ven werd benoemd als DE MOL van 2019. Zij had geld weggehaald uit de pot, maar ook diverse molstreken uitgehaald waardoor haar groep minder punten had weten te verdienen. Ook de andere mollen hadden natuurlijk flink hun best gedaan en onthulden deze avonden nog wat leuke mollenstreken.

Aan de overnachting deden dit jaar zo’n 100 kinderen mee. Ook waren er zo’n 20 personen leiding paraat. Naast de molspelen, genoten de kinderen gezamenlijk van een spectaculaire roofvogelshow. Na de show waren er diverse workshops. Zo was er een workshop dans, slagwerk en verfgooien. De avond werd afgesloten met de ‘jongens tegen de meiden ECHT WAAR?!’ quiz en veel muziek en dans. Na een lange tijd van kletsen, kussengevechten en grapjes maken, werd het na een aantal uurtjes heel stil in het Inkabos. In de ochtend genoten de kinderen van een lekker ontbijtje en om wakker en weer fit te worden werd de vragenloop gedaan. Daarna was het alweer tijd om de overige kinderen mee welkom te heten voor de laatste dag Inka.

Afsluiting leiding

Na een gezellige middag gingen de kids moe en voldaan naar huis. De jeugdige leiding van 13 t/m 17 jaar genoot aan het begin van de avond van een gezellig samenzijn bij het magazijn met friet en snacks. Er werd volop gekletst en gesmuld. Helemaal verdiend na de inzet van deze toppers gedurende de Inkaweek!

Later op de avond werd er nog flink gefeest door de leiding van 18 jaar en ouder en de mensen van SJB. Ook voor hen natuurlijk een verdiende afsluiter van een mooie week. Na een volle zaterdag opruimen is het nu weer echt stil in het Inkabos en kijkt iedereen tevreden terug op weer een mooie Inka-editie.

 

Dank

Allereerst heel veel dank aan alle kinderen, dankzij jullie enthousiasme werd het een geweldig Inkakamp! Daarnaast veel dank aan alle leiding. Zonder jullie hulp kon SJB deze week niet mogelijk maken.

Daarnaast dank aan alle vrijwillige bijdragen van personen en bedrijven, in welke vorm dan ook. Het is mooi om te zien dat veel Zeelanders en Zeelandse bedrijven SJB een warm hart toedragen en mede mogelijk maken dat deze jeugdvakantieweek op deze manier georganiseerd kan worden voor onze Zeelandse kids!

Naast de leiding, willen we ook onze dank uitspreken aan de rode draadspelers, de EHBO, de brandweer en de Gemeente Landerd.

Speciale dank ook aan Rabobank Uden-Veghel voor het mogelijk maken van een lekkere fruitpost in samenwerking met de firma Compliment. Daarnaast heel veel dank aan Wilbert Dekkers, Jan en Jose Geurts van Kessel, Jan van Wijchen, Henk en Geert van den Elzen, Ger Bongers, Fleuren Florage, Bouwbedrijf Cornelissen, Wim en Joke Jans, Theo van Deijne, Tonny van Deijne, Rien Verstegen, Tonny Bongers, Pluimveehouderij Cuppen, René van Doren, Champignonkwekerij van Dongen, Mars Veghel, Familie van Delst, Camping de Peelrand, Just in Music (JIM), Zeelandia Slagwerk, Meike van Dijk, EP Bergmans, Jan en Haike van den Heuvel, Loonbedrijf van der Ven, Jumbo Eijsermans, Kwalitaria de Groot, Hoevento, Kwartjesvolk, Kledingverhuur Mill en Martijn Derksen.

Dank aan eenieder die op zijn of haar manier een steentje heeft bijgedragen aan een onvergetelijk Inka 2019!

Kijk voor hele mooie foto’s van het Inkakamp op deze website www.sjbzeeland.nl

Tot volgend jaar op het 55ste inkakamp!